UNICEF: İklim krizi çocuk hakları krizidir

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, küresel ısınmanın bir milyon çocuğu tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

“İklim krizi bir çocuk hakları krizidir” başlıklı UNICEF araştırmasında, iklim değişikliklerinin dünya genelinde bir milyar çocuğu tehlikeye attığı uyarısı yapılıyor.

UNICEF, özellikle Gine-Bissau, Çad, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti çocuklarının sağlık durumları ve eğitimlerinin tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Araştırmada, kasırgalar, aşırı sıcak hava dalgaları ve çocukların temel hizmetlere erişimi hesap edilerek birçok ülkedeki durum ele alındı

Dünyadaki çocukların yarısında yakını olan bir milyar çocuk “son derece yüksek riskli” olarak değerlendirilen 33 ülkede yaşıyor. Oysa sözkonusu bu ülkeler CO2 emisyonlarının sadece yüzde 9’undan sorumlu olarak görülüyor.

Raporda, bu çocukların "su, sağlık hizmetleri ve eğitime erişim eksikliği nedeniyle büyük kırılganlıkla birlikte ölümcül bir çevresel ve iklimsel şok kombinasyonuna" maruz kaldıkları belirtildi.

UNICEF İcra Müdürü Henrietta Fore, “İlk kez, çocukların iklim değişikliğine karşı nasıl savunmasız olduklarına dair eksiksiz bir resme sahibiz” dedi.  

Henrietta Fore, çocukların temiz havaya, temiz suya, yiyeceğe, barınmaya ve eğitime erişimleri olmadığı için haklarının tehdit altında olduğunu kaydetti. Buna çocukların sömürülme riskini de eklemek gerekiyor.

Halen eksik veriler içeren bu ön araştırmaya göre, 240 milyon çocuk yüksek oranda kıyı bölgelerindeki sele maruz kalma riski altında; 400 milyon insan yüksek oranda kasırgalara açık halde; 600 milyon çocuk vektör kaynaklı hastalıklara yüksek oranda maruz kalabilir;  815 milyon çocuk kurşun kirliliğine yüksek oranda açık halde; 820 milyon çocuk yüksek oranda ısı dalgaları ile karşı karşıya; 920 milyon çocuk yüksek oranda su kıtlığına, 1 milyar çocuk ise yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalma tehlikesi altında bulunuyor.