Van'da bu yıl tarlalar boş kaldı

Bir dönem Van ve ilçelerinde binlerce dönüm şeker pancarı ekimi yapılırken, bu yıl tarlalar boş kaldı.

Van merkez, Gevaş, Muradiye, Çaldıran ve Erciş ilçeleri verimli topraklara sahip. Bu topraklara her türlü meyve ve sebze üretimi yapılıyordu. Özellikle çevre il ve ilçelere göre verimli topraklara sahip olan Van ve ilçelerinde yetişen tarım ürünleri, başta Türkiye kentlerine olmak üzere dış ülkelere ihraç ediliyordu. Verimli tarım arazilerine sahip olmasından dolayı 1989 yılında Erciş ilçesinde şeker fabrikası kuruldu.

İşsizliğin yüzde 80’lere çıktığı Van’da, bu gün Erciş Şeker Fabrikası’nda çalışan işçilerin büyük bölümü ise, Türkiye illerinde getirilen kişiler çalıştırılıyor.

Şeker fabrikası işçisini dışarıdan getiren AKP, tarım ürünlerine getirdiği kotalarla hem işsizliğin yükselmesine hem de bölgede tarımı bitirmeye yol açıyor.

Ekonomik krizle birlikte tarımı bitiren politikalar uygulayan AKP, halkın geçim kaynağı olan şeker pancarı üretimini de bitirdi. Yaklaşık 30 yıldır çiftçinin geçim kaynağı olan şeker pancarı Van ve ilçelerinde neredeyse artık hiç ekilmiyor.

ÇİFTÇİ ZARAR ETTİ, TARLALAR BOŞ KALDI

Geçmişte Van, Ağrı, Bitlis ve ilçelerinde binlerce dönüm arazide şeker pancarı ekiliyordu. Bu il ve ilçelerde binlerce insan geçimini şeker pancarı ile geçimini sağlıyordu.

AKP’nin tarımı bitiren politikaları, mazot, gübreye yapılan yüksek zamlar ve şeker pancarı üreticilerine konulan kotalar nedeniyle çiftçi tarlasını terk etti,binlerce dönüm tarla boş bırakıldı.

Kota uygulaması nedeniyle çiftçi yeteri kadar şeker pancarı ekimi yapamıyor. Devletin belirlediği miktardaki ekim ise çiftçinin zarar etmesine neden oluyor. Kota fazlası ekilen şeker pancarı ise çiftçinin elinde kalıyor. Çiftçinin elinde kalan ürün ise çürümeye terk ediliyor.

Vanlı çiftçiler ise, AKP’nin yerli üretimi bitirdiğini belirterek, tüm tarım ürünlerini dışarıdan ithal eden bir politika geliştirdiğini söyledi. İthal yollarla AKP ve yandaşlarının zenginleştiğini dile getiren şeker pancarı çiftçisi, yerli tarım AKP’nin işine gelmediğini vurguladı.