Venedik’te tarihi su baskınları, 2 metreye çıkabilir !

İtalya’nın bir çok bölgesi yoğun yağışlarla gelen kötü hava dalgası ile karşı karşıya. Venedik, istisnai bir gelgit bekliyor. Suların iki metreye kadar çıkabileceği uyarısı yapılıyor.

Kötü hava koşulları en çok güneydeki Sicilya, Calabria ve Basilicata bölgelerini vurdu. Venedik’te ise “aqua alta” olarak bilinen istisnai bir gelgit bekleniyor.

Puglia bölgesindeki Tarente, Brindisi ve Lece, Sicilya’da Pozzallo ve Noto, Bacilicata’da Mareta gibi kentlerde su baskınları okulların kapatılmasına neden oldu. Aynı zamanda 2019 Avrupa kültür başkenti olan Matera’da, Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece meydana gelen hortum nedeniyle ağaçlar ve sokak lambaları devrildi, çok sayıda binanın çatısı uçtu. Yaralanan olmadı.

Ülkenin merkezindeki Toscana, merkez güneydeki Campania ve güney batıdaki Sardinya’da da şiddetli yağışlar var.

Kuzey doğudaki Friuli-Venezia Giulia ve Venedik de yoğun yağışların etkisi altına girdi. Venedik’teki Saint-Marc, aqua alta nedeniyle sular altında kaldı. Suların 140 santimetreyi aşması bekleniyor. Aralarında Saint Marc kilisesinin de bulunduğu çok sayıda yapı daha sular altında kaldı.

Kilise yetkililerinden Pierpaolo Campostrini, bu tür su baskınlarının kilise tarihinde beş kez meydana geldiğini belirtti. Saint-Marc bazilikası ilkin 828 yılında, ardından 1063 yılındaki bir yangın nedeniyle yeniden inşa edilmiş. Yetkiliye göre daha endişe verici olanı, bu su baskınlarından üçünün son yirmi yol içerisinde gerçekleşmiş olması.

Venedik’te rekor düzeydeki aqua alta 1966 yılında 194 santimetreye yükselerek gerçeklemişti.

Venedik’i bu olaylardan korumak için 2003 yılında devasa bir proje başlatılmıştı. Ancak maliyetin yüksek olması ve kusurlar nedeniyle proje çok sayıda rötar yaşadı. Proje, Adriatik denizinin yükselmesi halinde yükselerek lagünü kapatmak için 78 adet yüzen bent oluşturmayı öngörüyor.