WHO: Önlem alınırsa Hepatit C ölümleri azaltılabilir

Dünya Sağlık Örgütü, tedavi edilmesi halinde iyileştirilebilen Hepatit C hastalığından her yıl 400 bin kişinin ölmesine karşı hükümetlere acilen harekete geçmesi çağrısı yaptı.

Dünya genelinde 71 milyon kişinin Hepatit C virüsü (VHC) taşıdığı tespit edilse de kapsamlı tedavi olanaklarına erişebilen kişilerin sayısı sadece 3 milyonla sınırlı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl 400 bin kişinin yaşamına mal olan hastalığın önlenmesi için yeterli çaba gösterilmiyor.

Paris’te konuya ilişkin açıklama yapan WHO Hepatit’le Mücadele Programı yöneticisi Gottfried Hirnschall, hükümetlere çağrıda bulunarak ölümlerin önüne geçilmesini istedi. Hepatit C’nin ülkelerin ulusal sağlık programlarına dahil edilerek gerekli kaynakların aktarılmasını isteyen Hirnschall, erken tedavinin aslında çok da fazla olmayan masraflarının ‘ileride tasarruf edilmesi’ için önemli olduğunu vurguladı.

Hepatit C tedavisinin 200 dolar ile binlerce dolar arasında değiştiğine dikkati çeken Hirnschall, önemli olanın hastalığın enfeksiyonunun gelişmesinin önlenmesi olduğunun altını çizdi.

Hepatit C virüsü taşıyıcılarının sadece beşte birinin bundan haberdar olduğu tahmin edilirken, direkt olarak viral ajanlara etki eden ilaçların önemine dikkat çekiliyor. WHO’nun öncülüğünde 2016 yılında düzenlenen bir zirvede, 2030 yılına kadar virüs taşıyıcılarının yüzde 90, ölümlerin ise yüzde 65 oranında azaltılması hedeflenmişti.