Yasaklar hayvancılığı vuruyor

Hakkari’de yayla ve mera yasağı nedeniyle köylerin içinde beslenmek zorunda kalınan hayvanlarda hem verimlilik düştü hem de yüzlercesi telef oldu.

Halkın geçim kaynağı olan hayvancılık, AKP’nin yayla yasakları nedeniyle büyük zarar gördü. Yaz ve sonbahar aylarında hayvancılıkla uğraşan bölge sakinleri, hayvanlarını köylerinde beslemek zorunda kaldı.

Hayvanların yaylalara çıkmaması nedeniyle Eylül ayına kadar yüzlerce hayvan sıcaklardan telef oldu; yeteri kadar beslenmeyince istenilen verim alınamadı.

Hakkari’nin en verimli yayları “özel güvenlik bölgeleri” nedeniyle köylülere yasaklandı. OHAL ilanı birlikte Hakkari ve ilçelerinde onlarca yaylaya çıkılamadı.

OHAL ile birlikte İki yıldır yasak olan yaylalar, OHAL’in kalkınca da sürdü. Her yıl on binlerce hayvanın beslendiği yaylalar yasaklar nedeniyle ıssızlaştı.

Yaylara çıkamayan köylülerin bir kısmı hayvancılığı bırakırken, geri kalanlar ise hayvanlarını kendi köyünde beslemek zorunda kaldı.

Köylerinde hayvanlarını besleyenler, büyük zorluklarla karşılaştı. Hayvanlar yaz ve sonbahar aylarında yeteri kadar beslenemedi. Yeteri kadar ot ve temiz suyu bulamayan hayvanlarda verimlilik büyük oranda düştü.

Yaz aylarının yüksek sıcaklar nedeniyle köylüler, hayvanlarının büyük bölümünü kaybetti. Yaylara çıkmayan köylüler, kış ayları için yeteri kadar ot toplayamadı.

Yaz aylarında sıcaklardan dolayı hayvanlarını kaybederek mağduriyet yaşayan köylüler, kış aylarında ise hayvanlarının açlıktan telef olacağı endişesi taşıyor.