Yeni çalışma alkolün beyin için riskler taşıyabileceğini söylüyor

Günde bir bardak bira veya bir kadeh şarap tüketen 50 yaş ve üstü yetişkinler, iki yıllık yaşlanmaya eşdeğer beyin değişiklikleri gösterdi.

Yeni bir çalışma, hafif ila orta düzeyde alkol tüketiminin beyin hacminde azalma da dahil olmak üzere beyne yönelik riskler taşıyabileceğini gösteriyor. 

Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacılar, 36 binden fazla yetişkinden alınan verileri analiz etti ve alkol kullanımı ile yaşlanma arasındaki bağlantının, tüketim düzeyine bağlı olarak ölçeklendiğini buldu. Günde iki birim (bir bardak bira veya bir kadeh şarap) tüketen 50 yaş ve üstü yetişkinler, iki yıllık yaşlanmaya eşdeğer beyin değişiklikleri gösterdi. 

Penn Bağımlılık Araştırmaları Merkezi'ni yöneten Henry Kranzler, "Bu bulgular, güvenli içme sınırlarına ilişkin bilimsel ve hükümet yönergeleriyle çelişiyor" dedi. 

“Örneğin, Ulusal (ABD) Alkol Suistimali ve Alkolizm Enstitüsü, kadınların günde ortalama bir içkiden fazlasını tüketmemesini tavsiye etse de, erkekler için önerilen limitler bunun iki katıdır. Bu, çalışmada azalmış beyin hacmiyle ilişkili tüketim düzeyini aşan bir miktardır” diye ekledi. 

Araştırmacılar, yarım milyon İngiliz orta yaşlı ve yaşlı yetişkinin genetik ve tıbbi bilgilerini elinde tutan UK Biobank’tan 36 bin MRI taramasının izlenmesinin, beynin çeşitli bölgelerinde gri ve beyaz maddeyi hesaplamalarını sağladığını söyledi. 

Grup, yaş, boy, el tercihi, cinsiyet, sigara içme durumu, sosyoekonomik durum, genetik soy ve konum için kontrol ederken, aynı zamanda bir kişinin kafasının büyüklüğü için beyin hacmi verilerini ayarladı. 

Biyobankadan gönüllü katılımcılar, alkol tüketimini günde sıfırdan dört birime kadar ölçmek için bir dizi anket sorusunu yanıtladı. Tüketime göre gruplandırıldığında araştırmacılar, bir kişinin her gün içtiği alkol miktarıyla birlikte beyin maddesinde buna karşılık gelen bir azalma olduğunu fark ettiler. 

Çalışmanın yazarlarından Remi Daviet, “Bu doğrusal değil. İçtikçe daha da kötüleşiyor" dedi. 

Araştırmacılar, sıfır ve dört içecek tüketmek arasındaki farkın, 10 yıldan fazla yaşlanmaya eşdeğer olduğunu buldu. 

Daviet, "İçmenin beyin üzerindeki etkisinin üstel olduğuna dair bazı kanıtlar var" dedi. "Dolayısıyla, günde bir ilave içki, o günkü önceki içeceklerden daha fazla etkiye sahip olabilir. Bu, gecenin son içkisini azaltmanın beyin yaşlanması açısından büyük bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.”