Zatürre en az 11 milyon çocuğu öldürebilir

Uluslararası yardım kuruluşlarına göre, önlem alınmaması halinde 2030’a kadar 11 milyona yakın çocuk zatürreden yaşamını yitirecek.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Johns-Hopkins Üniversitesi ve Save the Children adlı yardım kuruluşunun yaptığı çalışmalara göre, zatürre, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine yol açıyor.

ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 15’İ

Büyük çoğunluğu Asya ve Afrika ülkesinde olmak üzere zatürrenin 5 yaş altı milyonlarca çocuğun yaşamına mal olduğu vurgulanan çalışmada, çocuk ölümlerinin yüzde 15’inin bu hastalıktan olduğuna dikkat çekiliyor.

WHO verilerine göre, 2015 yılında 5 yaş altı 922 bin çocuk zatürreden dolayı hayatını kaybetti.

HİNDİSTAN, NİJERYA, PAKİSTAN VE RDC

Buna göre, 2030 yılına kadar 5 yaşın altındaki 10,8 milyon çocuğun zatürreden öleceği hesaplanırken, ölümlerin en az 1,7 milyonu sadece Hindistan ile Nijerya’da meydana gelecek.

Pakistan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (RDC), ölümlerin en fazla yaşanacağı diğer ülkeler. Her iki ülkede 2030 yılına kadar 5 yaşın altındaki 635 bin çocuğun zatürreden yaşamını yitireceği sonucuna ulaşıldı.

ÖNLENEBİLİR HASTALIK

Zatürre ile mücadele günü vesilesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan değerlendirmeye göre de, zatürre, en çok çocuk ölümüne yol açan hastalıkların başında geliyor. 5 yaşın altındaki her 100 çocuktan 15’i zatürreden ölüyor.

Zatürre, virüsler, bakteriler veya mantarlar tarafından tetiklenen bir hastalık ve önlenmesi mümkün. Aşının yanı sıra yeterli beslenme ve çevresel etkilerin düzeltilmesi halinde hastalığın önüne geçilebiliyor.

Hastalık daha çok dünyanın yoksul ülkelerini vuruyor.