Ziegler: Che PKK'nin yanında savaşırdı

Che’nin yakın mücadele arkadaşı Jean Ziegler, PKK’nin meşru bir direniş hareketi olduğunu ifade ederek, “Che bugün yaşasaydı PKK ile birlikte savaşırdı” dedi.

PKK’nin meşru direnişi esas alan takdire şayan bir özgürlük ve kurtuluş hareketi olduğunu belirten BM İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Jean Ziegler, arkadaşı Che'nin de bugün yaşıyor olsaydı tereddütsüz bir şekilde  otokratik ve terörist rejimlere karşı PKK ile birlikte savaşacağını söyledi.

Latin Amerikalı devrimci lider Ernesto Che Guevera’nın yakın arkadaşı Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı ve BM Yiyecek Hakkı Özel raportörü Sosyolog-Yazar Jean Ziegler, ANF’ye konuştu.

KÜRDİSTAN’DA İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR

Geçtiğimiz Mart ayında BM’nin Kuzey Kürdistan kentlerine yönelik açıkladığı rapora işaret eden Ziegler, “Türk devleti Kuzey Kürdistan kentlerinde korkunç bir şekilde insanlık suçu işledi. Yaşanan bu insanlık suçu, Türkiye’yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) de yargılatacak düzeyde” dedi.

GÜVENLİK KONSEYİ HAREKETE GEÇİRMELİ

“BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kürdistan kentlerinde yaşanan dosyayı ele alıp ardından dosyayı UCM’ye göndermek üzere onaylamalı” diyen Jean Ziegler, şöyle devam etti: “Bugüne kadar bir şey yapılmadı ama bu yapılmayacak anlamına gelmez. Önemli olan bu süreçte kamuoyu baskısı kurmak. O dönemde sessizliğini koruyan Avrupa da bu suça ortak oldu. Şehirlerin yakılıp yıkılması, aralarında kadınların, çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin öldürülmesi açıkça insanlığa karşı suçtur. Yaşananların hiçbir haklı gerekçesi olamaz.”

Türk sorumluların UCM’de yargılanmasında BM’nin önemli rol oynayabileceğini dile getiren Ziegler, “Öncelikle BM Güvenlik Konseyi insanlık suçu işlendi diye dosyayı UCM’ye göndermelidir. BM İnsan Hakları Konseyi, Türkiye üzerine özel bir raportör atamalıdır. Erdoğan kesinlikle UCM’de yargılanabilir” dedi.

ÖCALAN KESİNLİKLE ÖZGÜR OLMALI

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulamalara da değinen Jean Ziegler, Öcalan’ın kesinlikle özgür olması gerektiğini ifade ederek, “Öcalan’ın cezaevinde olmasının ve ona yönelik yapılan uygulamaların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. BM İnsan Hakları Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, Öcalan’ın durumuna ilişkin bir soruşturma açmayı talep etmeli ve yapacağı çalışma sonucunda Öcalan’ın özgürlüğünü sağlama noktasında rol oynamalıdır” diye konuştu.

ERDOĞAN REJİMİ FAŞİST BİR REJİMDİR

Erdoğan rejimini faşist ve totaliter bir rejim olarak nitelendiren Ziegler, şunların altını çizdi: “Kürtlerin kimlikleri ve otonom olma hakları kabul edilmeli. PKK ile acilen müzakere başlatılmalı. Öcalan özgürleştirilmeli. Kürdistan’daki insanlık suçunu işleyen sorumlular açığa çıkarılarak yargılanmalıdır.”

ALMANYA'NIN TAVRI TAM SAÇMALIK

PKK’nin Avrupa’da 'terör listesi'nde tutulmasını da eleştiren Jean Ziegler, DAİŞ’e karşı savaşan en önemli gücün, bu listede tutulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Almanya’nın PKK’ye karşı tutumunu saçmalık olarak nitelendiren Ziegler, şöyle devam etti: “Bayrak veya poster yasağı bir halkın inkarıdır. Asıl izole edilmesi gereken Türkiye’dir. Bana göre Avrupa, Türkiye’ye hem diplomatik hem de ekonomik bir ambargo uygulamalıdır. Uygulanacak bu ambargo Kürtlerle barışı kabul edinceye kadar devam ettirilmelidir.”

PKK MEŞRU BİR DİRENİŞ HAREKETİDİR

PKK’nin tıpkı Nelson Mandela’nın partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) gibi bir özgürlük ve kurtuluş hareketi olduğunu ifade eden Ziegler, şunları vurguladı: “PKK ulusal kurtuluş ve özgürlük hareketidir. PKK faşizme ve tiranlığa karşı meşru bir direniş hareketidir. Fransızların Nazilere karşı ortaya koyduğu direniş gibi. Açıkça söylüyorum; PKK takdire şayan bir özgürlük ve kurtuluş hareketidir ve herkes tarafından desteklenmeyi hak ediyor” şeklinde konuştu.

CHE YAŞASAYDI PKK İLE BİRLİKTE OLURDU

Enternasyonalist devrimci Che Guevera’nın yakın mücadele arkadaşı olan Jean Ziegler, “Che bugün yaşasaydı PKK ile birlikte savaşırdı. Kuşkusuz ki Che ulusal kurtuluş ve özgürlük hareketlerinin en güzel örneğidir. Yine söylüyorum; yaşasaydı hiç düşünmeden bugün faşist, otokratik ve terörist rejimlere karşı PKK ile birlikte savaşırdı” dedi.

JEAN ZİEGLER: ADANMIŞ BİR YAŞAM

Jean Ziegler, 19 Nisan 1934'te İsviçre'nin Bern kentinde doğdu. Dünyanın yakından tanıdığı bir isim olan sosyolog, politikacı ve yazar Jean Ziegler, hayatını devrim ve komünizm mücadelesine adamış bir isim. Ernesto Che Guevera’nın da yakın mücadele arkadaşı olan Ziegler, aynı zamanda kapitalist ve kolonyalist rejimlerin hep hedef haline getirdiği bir isim.

Hukuk ve sosyoloji alanında doktora yapan Jean Ziegler, ardından Cenevre ve Sarbonne üniversitelerinde uzun yıllar sosyoloji profesörlüğü yaptı. Uzun bir dönem Sosyalist Parti'den İsviçre Federal Parlamentosu'nda milletvekilliği de yapan Ziegler, yaşamı boyunca “Başka bir dünya mümkün” diyerek verdiği mücadelesinde birçok zorlukla karşılaştı.

İnançlı bir komünist olarak da kendisini tanımlayan Ziegler, BM adına bir dönem Afrika’da çalışma yürütürken gördüğü yoksulluk ve sömürgeciliğin etkisini hayatında önemli bir nokta olarak tanımlıyor.  Gördükleri karşısında Avrupa’yı terk ederek Küba’ya yerleşip savaşmak isteyen Ziegler, Che’nin ısrarı üzerine İsviçre’de kalmaya razı olup mücadeleye burada devam ediyor.

Yazdığı çok sayıda kitapta ve siyasetçi kimliği ile İsviçre’nin 2. Dünya Savaşı dönemindeki tavrını, bankalar ve kara para aklama sistemini, Nazilerle ilişkilerini eleştirdiği için neredeyse vatan hain olarak ilan edilip hakkında çok sayıda dava açıldı. Yine birçok kitabında sömürgecilerin ve kapitalist şirketlerin anti demokratik uygulamalarını eleştiren Ziegler, sadece İsviçre’nin değil, bu güçlerinde hedefinde.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçildiği dönemde ABD ve birçok devletin tepkisi ile karşılaşan Ziegler, BM’deki görevi boyunca BM içerisindeki yanlışların üzerine giderek, BM’nin kendini yeniden yapılandırması gerektiğini söylemekten geri durmuyor.  BM içerisinde ortaya koyduğu tavrıyla ve yaptığı konuşmalarla “Başka bir dünyanın mümkün olacağı inancımı hiçbir zaman kaybetmedim” dediği için BM’nin gerillası olarak tanımlanıyor.

Yaşamı ve mücadelesi hakkında belgeseller de çekilen Jean Ziegler’in sık sık tekrarladığı bir söz ise şu şekilde: “Rastlantıyla bile olsa asla cellatların yanında yer almayacağım.”