KCDK-E, PKK yasağına karşı Berlin yürüyüşüne çağırdı

KCDK-E, Berlin'de 27 Kasım'da PKK yasağına karşı düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, PKK yasağına karşı 27 Kasım'da Berlin ve diğer kentlerde düzenlenecek yürüyüşlere katılım çağrısında bulundu.
KCDK-E tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Almanya’da PKK yasağının kalkması Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye’de demokrasinin gelişmesinin önünü açacaktır" denilerek, şu ifadelere yer verildi:

'YASAK KATLİAMLARIN VE KRİZİN ÖNÜNÜ AÇIYOR'

"Almanya’nın Türkiye ile olan siyasi ve ekonomik ilişkileri sonucu 1993 yılında dönemin Alman hükümeti, Türk devletinin talebi üzerine siyasi bir kararla PKK faaliyetlerini Almanya’da yasakladı. B-Yasak Kürtleri kriminalize ettiği gibi, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünün önünde de engel teşkil etmektedir. Aynı zamanda bu yasak Türk devletinin Kürdistan'da sürdürdüğü katliamlarının önünü açmaktadır.
Ancak şu bir gerçektir ki artık hem Kürdistan hem bölge hem de dünya koşulları değişmiştir. Artık eski yöntemlerle meselelere yaklaşmak hem sorunları derinleştirmekte hem de demokrasi ve uluslararası hukuka zarar vermektedir.
Ortadoğu’da demokratik, ortak yaşam ve kadın özgürlüğü, farklı kimlik ve inançların ortak yaşamını savunan bir hareketi, yine DAİŞ'e karşı insanlık adına mücadele eden, yenilgiye uğratan PKK'ye yasağı sürdürmek demokrasinin gelişmesini engellediği gibi, DAİŞ zihniyetli diktatör Erdoğan’ın önünü açmakta, bölgede kaosu ve krizi derinleştirmektedir.

ALMAN HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Almanya’da kurulan yeni hükümet, Rêber Öcalan ve PKK ile Türk hükümeti arasında 2013-2015 arasında yürütülen müzakere sürecini ve PKK’nin Ortadoğu’da DAİŞ’e karşı verdiği mücadeledeki rolünü dikkate almalıdır. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü için PKK yasağını kaldırarak bir değişikliğe gitmesi sorunların çözümünde kolaylaştırıcı olacağı gibi Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünü açacaktır. Kürt sorununun siyasal çözümü Türkiye ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesinin de anahtarıdır.

ADALET DİVANI VE BELÇİKA KARARLARI HATIRLATILDI

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nın 2018’de verdiği karar ve Belçika Yüksek Mahkemesi’nin de 2020’de verdiği kararda, PKK’nin terörist bir örgüt olarak ele alınamayacağı; PKK’nin, savaş hukuku kapsamında ve savaşan taraf statüsü ile ele alınmasına karar verilmiştir.

Bu hukuki kararlara rağmen dünyadaki tüm toplumların vicdanında özgürlük, eşitlik ve kadın özgürlük mücadelesi olarak kabul edilen PKK’ye yasağı sürdürmek hem hukuk hem de insanlık vicdanını hiçe saydığı gibi Kürt sorununun demokratik çözümünü engelliyor. İşgalci Türk devletinin Rojava’da, Şengal’de, Başûr’da yani tüm Kürdistan’daki Kürt katliamının önünü açmakta olduğunu görerek artık PKK yasağının kalması gerekmektedir.
Bu talep sadece Kürdistanlı kurum ve Kürt halkının talebi değil, farklı ülkelerde de farklı toplumsal kesimlerin talebi olarak parlamentolarda, konferanslarda, kongrelerde ve sokak eylemlerinde dile getirilmektedir.

'ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK İSTEYEN HERKES KATILMALI'

Artık zamanı geldi; PKK ve diğer Kürt örgütleri üzerinde Almanya’daki yasaklar kaldırılmalı, PKK Avrupa terör örgütleri listesinden çıkarılmalıdır.
KCDK-E olarak Almanya’daki uygulanan PKK yasağı ve Kürtleri kriminalize etme politikalarına karşı 27 Kasım’da Alman kurumlarının öncülüğünde Berlin'de yapılacak yürüyüşe ve diğer ülkelerde aynı amaçla yapılacak etkinliklere başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm özgürlük ve eşitlik isteyen herkesi katılmaya çağırıyoruz."