Savary: Kilit Abdullah Öcalan’dır

Özgürlük Gemisi eylemine katılan İsviçre’den acil durum doktoru Josef Karl Heinrich Savary, Kürt değil de “Türk sorunu” olarak ifade ettiği sorunun çözümünde kilidin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

8-12 Kasım tarihleri arasında Atina’dan Napoli’ye giden Özgürlük Gemisi’nin 40 aktivistinden biri olan acil durum doktoru Josef Karl Heinrich Savary, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözümdeki rolü, halkların dayanışması ve gerilla mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

ANF’ye konuşan Savary, Kürtlerle ilişkisini anlatırken İtalya’da Kürtlerle dayanışma amacıyla kurulan bir komitenin üyesi olduğunu söyledi.

Savary, “Kürt olmayanların Kürtlerle dayanışmasını ifade etmesini, özellikle de Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmesini önemli buluyorum” dedi.

NELSON MANDELA ÖRNEĞİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözümün anahtarı olduğunun altını çizen Savary, “Kürt sorunu olarak ifade edilen ancak özünde Türk sorunu olan bu soruna çözümün kilidi Abdullah Öcalan’dır. Eğer bir kilit aranacaksa, bu kilit Abdullah Öcalan’dır ve özgür olması gerekiyor” diye kaydetti.

Savary, Güney Afrika’nın tarihi lideri Nelson Mandela örneğini verdi: “Güney Afrika’da çözüm ancak Nelson Mandela’nın özgürlüğü ile mümkün oldu.  O, halkı da aynı zamanda özgür olmadan kendisinin özgürlüğünü istemiyordu.  Öcalan için de aynı şey olduğunu düşünüyorum.”

‘AVRUPA HÜKÜMETLERİNE GÜVENMİYORUM’

Avrupa hükümetlerinin ne tür yöntemlerle Türkiye’yi politika değiştirmeye itebileceğini sorduğumuzda Savary, hükümetlere olan güvensizliğini dile getirdi:

“İsviçre hükümeti dahil olmak üzere Avrupa hükümetleri, Erdoğan’ı kızdırmamakta çıkar görüyor. Erdoğan başta Suriyeliler olmak üzere mültecileri bir şantaj aracı olarak kullanıyor. ‘Ya istediğimi yaparsınız, ya da mültecileri bırakırım’ diyor. Bunun için yılda 6 milyar Euro gibi büyük bir miktar para da alıyor. Bu da Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerdeki silah şirketleri ile anlaşmalar şeklinde dönüyor. Bunlar, Erdoğan’ın Kürt halkına karşı savaş politikasını sürdürmesi için silah sağlıyorlar.”

Bu durumda “Avrupa ülkelerini tutum değiştirmeye itmek için ne yapmak gerektiğini” sorduğumuzda Savary’nin yanıtı şöyle oldu:

“Halkların, sivil toplum örgütleri ve muhalefet partilerinin güçlü bir baskısı olmadan Avrupa devletlerinin harekete geçmesini beklememek gerekiyor. Ben İsviçre dahil Avrupa hükümetlerine pek güvenmiyorum. Onların Erdoğan’ın Türkiyesi ile çok fazla çıkarları var.”

‘SİLAHLI MÜCADELE DESTEKLENMELİ’

Sadece kamuoyu baskısı değil, aynı zamanda gerilla mücadelesinin önemine vurgu yapan Savary, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde gerilla mücadelesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Savary şöyle konuştu: “Halkların baskısının arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Kürt savaşçıların askeri eylemlerinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hep hatırlanmalı ki, Nelson Mandela’nın özgürlüğü Güney Afrika ordusunun Küba karşısında yenilgisinden sonra geldi. Güney Afrika ordusu da çok güçlüydü. Yenilgisi içeride yeni tartışmalara ve Nelson Mandela’nın özgürlüğüne yol açtı. Yani, silahlı mücadeleye desteğin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.”