Toronto'da Kürt Kültür Festivali düzenlendi

Kanada Toronto’da Kürt Barış ve Kültür Festivali’nin bu yıl 18'incisi düzenlendi. Festivalde 15 Ağustos Atılımı da selamlandı.

Kanada'nın Toronto kentinde 18. Kürt Barış ve Kültür Festivali bu yıl yine coşkuyla kutlandı. Earlscourt Park'ta düzenlenen festivale binlerce Kürdistanlı ve dostları, HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Yazar Chro Zand, Tamil Center Kültür Grubu, sürpriz sanatçılar, Avrupa'dan gelen sanatçılar Rotinda ve Serhado katıldı.

Festivale katılanlar, Kürt yemeklerinin ve giysilerinin satıldığı stantlara yoğun ilgi gösterdi.

15 AĞUSTOS SELAMLANDI

Kürt Özgürlük Mücadelesi şehitleri için saygı duruşu yapılan festivalde, Çarxa Şoreşê Marşı okunduktan sonra Toronto Demokratik Kürt Toplum Meclisi eşbaşkanları söz aldı. Eşbaşkanlar, "Kürdistan Kurtuluş Güçleri tarafından yüz yıllarca Kürtlere uygulanan soykırımlara son vermek için tarihe ilk kurşun atılmıştır ve 15 Ağustos atılımı ile Komutan Egid’in komutasında Dihe’de özgürlük mücadelesinin önemli ayağı gerilla savaşı başlamıştır. Çırav Dağı’ndan ilçeye giren bir gerilla grubu tarafından sömürgeci güçlere ilk darbe vurulmuştur" açıklamasında bulundu.

'KÜRT DÜŞMANLIĞI ÜLKEYİ ÇÖKÜŞE GÖTÜRDÜ'

Özsoy ise ekonomik çöküşe değindi, AKP-MHP iktidarının dış ve iç politikalarının ülkeyi çöküşe götürdüğünü söyledi.

 Özsoy, şunları da söyledi:

"Erdoğan'ın, Kürtlere saldırıp saldırıp memleketi getirdiği nokta kocaman bir yıkımdır. Şu an ekonomik olarak kriz dibe vurmuş durumda, siyaseten istikrar kurulamıyor, diplomatik anlamda her türlü sıkıntı, sebebi de Erdoğan ve Bahçeli ikilisinin kurdukları milliyetçi ve anti Kürt ittifakının yarattığı yıkımdır, bunun böyle bilinmesi lazım.

Bakın, gözlerini karartmışlar Güney Kürdistan'da, Rojava'da, Türkiye'de, Avrupa'da ve hatta Kanada'da, kutuplarda Kürt yaşasa kutuplarda bile  Kürtlerin kazanımlarını yok etmeye yemin etmiş bir iktidar ile karşı karşıyayız.
Bu kadar zulüm, bu kadar işkence, bu kadar vahşet uyguladıktan sonra ne oldu, ne geçti ellerine, HDP'ye diz çöktürebildiler mi? Hayır. Biz bunu kendilerine gösterdik. Bu insanların mücadelelerini bırakacağını mı düşünüyorsunuz! Bakın daha önce otuz yılda altı tane parti kapattılar, ortalama beş yılda bir parti ediyor. Sonuç, her defasında, ağacı budarsın ya, HDP'nin amblemi bir ağaç, ne kadar budarsanız bir sonraki sefere gür bir şekilde çıkar. Çünkü biz Türkiye ve Kürdistan'da 100 yıldır devam eden birçok mücadelenin temsilcisiyiz. Şeyh Sait'lerden, Seyit Rıza'lardan tutun bugüne 100 yıldır devam eden Türkiye deki onur mücadelesi."

Yazar Chro Zand, babasının biyografisini konu aldığı "Bir Kürt Kahramanının Kızının Anıları" adlı kitabının içeriğinden ve anılarından bahsetti. Tamil Center adına konuşan yetkili, ezilen halkların ortak kaderlerine ve mücadele tarihine değindi, ardından Tamil Center Kültür Grubu kültürel müziklerini seslendirdi.

Ardından sahne alan Koma Artos, Kürt yerel sanatçılardan Azad, Rıdvan, Sidar, Mehmet Ali, Aydın'dan sonra, Rotinda ve Serhado sahne aldı. Festivale katılan 10 bine yakın Kürt halaylar çekti, sanatçıların söylediği şarkılara eşlik etti. Yoğun katılımın olduğu festival 9 saat boyunca yoğun bir tempo ve coşkuyla devam etti.

 Festival "Bijî Serok Apo", "Bijî Berxwedana Kurd" sloganları ile sona erdi.