Türkiye'de halk 'AKP istifa' sloganıyla sokaklara döküldü-YENİLENDİ

İstanbul, Mersin ve Amed'de halk AKP-MHP iktidarını protesto amacıyla alanlara çıktı. Eylemlere saldıran Türk polisi çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin “Bu iktidara, bu düzene mecbur değiliz” sloganıyla Kadıköy’de yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, artan yoksulluğa karşı, "Bu iktidara, bu düzene mecbur değiliz" çağrısıyla Kadıköy'de bulunan Boğa Heykeli'nde basın açıklaması düzenlemek istedi. Açıklama öncesinde Kadıköy'ün pek çok noktası ablukaya alındı.

Polis daha sonra toplanan gruba saldırarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

MERSİN

Mersin Pozcu’da yaşanan ekonomik kriz ve kur artışı  "Geçinemiyoruz" diyerek eylem yapıldı. Eylemde "Yeter artık, geçinemiyoruz, istifa" pankartının açıldığı eylemde , "Yargılanacaksınız", "Batırdınız", “Saray sebep, dolar sonuç" dövizleri taşındı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgür Partisi (TÖP), Halkevleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada sık sık, " Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa", ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Yürümek isteyen halka polis saldırdı. Saldırı sırasında polis kalkanlarla halkı darp ederken, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: “TİP Mersin İl Başkanı Uğurcan Esiroğlu, TİP üyeleri Alican Coşkun, Sergen Gerger.”

AMED

Dağkapı Meydanı'nda yapılan "Geçinemiyoruz" eyleminde Amed Emek ve Demokrasi Platformu, bir avuç sermayedar için halka işsizlik ve yoksulluk dayatıldığını kaydetti. Eylemde, geçinemiyoruz diyenlerin birlikte mücadele etmesinin önemine dikkat çekildi. 

Platform Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan, "Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor" dedi.

Alım gücünün düştüğüne dikkati çeken Ceylan, son bir ay içerisinde akaryakıt, doğalgaz ve yağ fiyatlarına gelen fahiş zamlara değindi. İşsizliğin de aynı şekilde arttığını aktaran Ceylan, "Bu işsizliği özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yatıyoruz. Her geçen gün paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Asgari ücretin 220 dolar, ortalama bir kamu emekçisinin 300 dolara kadar düşen ücretleri ile bu zamlar karşısında yaşamak mümkün değildir" diye belirtti.

2022 bütçesi ve asgari ücret belirlenirken geçinemiyoruz diye haykıran milyonların talepleriyle omuz omuza mücadeleye çağıran Ceylan, açıklamanın devamında şu önerileri sıraladı:
* "Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.
* Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.
* Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
* Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.
* Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.
* En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
* Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.
* Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin.
* Yarattığımız değerlerin, oluşturduğumuz kaynakların insanca bir yaşam, insanca çalışma koşulları ve iş güvencesi, parasız kamusal hizmet olarak geri dönmesini istiyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz."