Ömer Öcalan’dan Kürtçe şarkıların istismar edilmesine tepki

HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “Megrî megrî” şarkısının PKK’li Zeki Yıldız üzerine yazılan bir ağıt olduğunu belirtti, istismara ve Kürtçe düşmanlığına tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha Milletvekili Ömer Öcalan, Meclis Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde söz alarak, Kürtçe düşmanlığına dikkat çekti.

 

Aynı zamanda HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Ömer Öcalan, hem Kürtçe dilinin resmi bir dil olması hem de anadilde eğitim dili olması için mücadele yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu cumhuriyetin yüz yıllık tarihinde bir asimilasyon tarihi olduğunu unutmayalım. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına giriliyor. Biz, bu ikinci yüzyılda ret, inkâr ve asimilasyonu kabul etmeyeceğimizi söylüyoruz. 30 milyon Kürt'ten bahsediliyor; her yerde bu dile bir şiddet uygulanıyor, bu dilin sanatına, kültürüne bir şiddet uygulanıyor. Tabii ki Bakan buradadır, Bakanı da ilgilendiren bir meseledir; bu noktada katkı sunmaları gerekiyor. 21'inci yüzyılın dünyasında, nerede görülmüştür bir dilin, milyonlarca insanın, bir halkın dilinin yasaklandığı, geriletildiği, şiddetin en ağır biçimde uygulandığı değerli arkadaşlar. İşte, biz bu dil konusunda ısrarcıyız, geri adım atmayacağız."

Kürtçenin asimilasyonla devre dışı bırakılamayacağını vurgulayan Ömer Öcalan, “Cumhurbaşkanı birkaç sene önce Diyarbakır'daydı, geçenlerde de Urfa'daydı. Kürtler için de bir ağıt olan bir şarkıyı, bir eseri söyledi. Ben onun sözlerini burada söyleyeceğim, bu ağıtın hikâyesini de anlatacağım tane tane; bilinsin. Tabii, yanında kimi Kürtçeden Türkçeye, nasıl makamlarıyla birlikte şarkıları çeviren bir anlayışın olduğunu da biliyoruz” şeklinde konuştu.

Ömer Öcalan, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son olarak Riha ziyaretinde okunan Kürtçe bir ağıt olan “Megrî megrî” şarkısının sözlerini okudu. Ömer Öcalan’ın Kürtçe ağıtın satırlarından oluşan sözler, tutanaklara “…” olarak geçti. Ömer Öcalan, ağıdın hikayesinin tüm Bingöllüler tarafından bilindiğini ifade ederek, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı yeri gelince bu eseri okuyor. Kürtçede bir söz var, ne deniliyor biliyor musunuz buna? Kürtçede bir söz var, Bi gur re dikujin, bi şivan re dixwin, bi xwedî re jî digirîn. (Kurtlarla öldürür, çobanla yer, sahibiyle ağlar)

Mesele aynen böyle. Bunun içeriğini, bu eserin içeriğini her partinin kendi milletvekilleri bilirler, Kürtçede anlamı nedir. Bu bir ağıttır, Bingöllüler bilir, bu bir ağıttır, Zeki Yıldız üzerine yazılmış bir ağıttır. Mehmet Hayri Durmuş'la aynı okulda, aynı köylüler, köyün ismi Qummik, yani ne yaptığınızı bilin diye söylüyorum. Bu bir PKK’lidir. Bir PKK’li üzerine yazılan ağıttır. Ne yaptığınızı bilin diye söylüyorum. Her şeyi istismar etmeyin. Bu ülkenin gerçekliğidir ama istismar edilmemesi gerekiyor; derin sorunlardır, ağır sorunlardır."

Ömer Öcalan, Kürtçe sözleri üzerine yükselen tepkilere karşı sözlerini şöyle sürdürdü: “İki kelime Kürtçeye tahammülünüz yok. Zihniyet bu, anlayış bu olduğu için alışacaksınız. İkinci yüzyılda Kürtçe bu ülkenin resmî dili o-la-cak-tır. Anadilde eğitim dili o-la-cak-tır! Hangi parti iktidar olursa olsun olacaktır, bunun mücadelesini vereceğiz. Geçenlerde, İmam vekilimiz de burada konuştu, kıyamet. Ne oluyor arkadaşlar? Hengâme; bir ses oradan, bir ses buradan. Bunların karşısında duracağız. Bakınız, geçen sene, Urfa vekilimiz burada bir kelime kullandı. Ne dedi? Bir cümleyle ‘Demokratik Türkiye, özgür Kurdistan’ dedi, 3 oturum ceza aldı, buradan çıkardılar. Binali Yıldırım İstanbul seçimi için Diyarbakır'a gidince ne dedi? ‘Kürdistan mebusları...’ dedi, ‘Bize serbest, size serbest değil’ diyor. Biz bunu orada kullanırız, burada kullanırız ama HDP kullanamaz, Kürtler kullanamaz, yanımızda bulunan Kürt kökenliler kullanabilir. Bunu kabul etmiyoruz.”