Amed’de kurulan deprem kriz masası anlık verileri aktarıyor

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun kurduğu kriz masasına adına konuşan Samet Ucaman, masada yürüttükleri çalışmalara ilişkin konuştu.

Dün sabah saatlerinde merkez üssü Pazarcık 7.8, öğlen saatlerinde ise merkez üssü Elbistan 7.7 şiddetinde olan depremlerle 10 kentte gerçekleşen yıkımlarda binlerce kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 15 bin kişi ise yaralı olarak kurtarıldı.


Depremin gerçekleştiği kentlerden biri Amed’de ise 23 yapıda yıkım gerçekleşti ve onlarca kişi yaşamını yitirdi. Yine yüzlercesi de yaralı olarak kurtarıldı. Ancak ağır yaralı olanlardan da yaşanın yitirenler oluyor.

82 sivil toplum örgütünden oluşan Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun kurduğu kriz masası, gelişmeleri anbean takip ediyor. Platform üyelerinden Samet Ucaman, sahadaki çalışmalarını ve masada gelişmelerin seyrini anlattı.

Depremin ilk saatleriyle birlikte platform olarak sorunu anında toparlanıp kriz masasını oluşturduklarını söyleyen Ucaman, bu kriz masasında ilk etapta sahadaki mevcut zarar ve ziyanın tespit ettiklerini belirtti.

SAHADAN DİREKT VERİ AKIŞI

Ucaman, zarar tespitinin akabinde alandaki eksikliklerin neler olduğuna dair ihtiyaç belirlemesi yaptıklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Hangi iş makinalarının olması gerektiği, hangi alet ve edevatların olup olmadığı ve nasıl bir çalışmanın yürütüldüğüne dair tespitlerimiz ve önerilerimiz oluyor. Sahada, bizim özellikle mimarlar, inşaat mühendisleri ve jeoloji mühendisleri odalarının yanı sıra şehir plancısı arkadaşlarımız çalışmaları gözlemleyerek bize bu konuda bilgiler veriyorlar. Bizlerde direkt oradaki eksikleri tamamlamaya yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Daha sonra burayı besleme ve güçlendirmeyle ilgili kentteki STK’lar ve diğer dinamiklerle görüşmeler yapıyoruz. Ayrıca HDP'de oluşturulan kriz masasıyla da bir ortaklaşıyoruz. Onların mahalle çalışmaları ve sahadaki etkinlikleri çok daha yoğun olduğu bizim kriz masası ile onlarınki karşılıklı birbirini besliyor”.

YURTTAŞLAR HASARLI EVLERE GİRMEMELİ

Mahallelerdeki yurttaşları yönlendirmeyle ilgili de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ucaman, “Yine Valilik ile de bu konuda ilgili eksikler üzerinden temaslarımız sürüyor. Varsa bu konuda eksikler onlarla da bir diyaloga girerek gidermeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız da hem mevcut yıkılan alanlarda hem de bölgedeki hasarlı binaların tespitiyle ilgili şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Tabii bunu hemen şimdiden kesinlik belirten tespitler yapmak çok zor. Sadece anlık veri paylaşımı yapabiliriz. Çünkü halen artçılar sürüyor ve bu artçılarla birlikte yıkıntılarla oluşuyor. Ancak mümkün mertebe bu hasarlı alanlarda bizim yurttaşların o evlere girmemeleriyle ilgili bizim kamuoyuna çağrımız oluyor, olacak. Gıda ve battaniye gibi ihtiyaçların alana mümkün mertebe ulaşması gerekiyor. Gelen yardımları bölgelere göndermeye çabalıyoruz. Şu andaki mevcut çalışmalarımız biraz ondan ibaret” diye konuştu.

SAHADAKİLERE ÇEVİRİMİÇİ EĞİTİM

Sahadaki yurttaşları çadırlara yönlendirme ve barınmalarını orada sağlamayla ilgili çabalarının da olduğunu vurgulayan Ucaman, “Şu an ilk etapta yaptığımız şeyler bunlar. Burada biz hem sahada kayıt alıyoruz. Hem Valilik kayıtları hem de AFAD’ın aldığı kayıtları inceleyip işliyoruz. Dolayısıyla bunların tümünü de birleştirerek bir ortak havuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Yani şehrin genel bir fotoğrafını bu şekilde değerlendiriyoruz. Şuanda fiili olarak zaten 82 STK'nin fiili olarak sahadaki teknik çalışmaların içerisinde olduklarını söyleyebiliriz. TMMOB'daki yoğunluğumuz biraz daha fazladır tabi. Yani daha önce bu işlerde çalışmış olan, hasar tespitini yapabilen arkadaşlarımızlar var. Ancak biz bununla yetinmiyoruz. Şu anda çevirimiçi olarak sahada çalışmak yürütmek isteyen arkadaşlarımıza hasar tespit çalışmalarında nasıl yer alınacakları, nelerin kaydını yapacaklarına ilişkin eğitimler veriyoruz. Özellikle mimar ve mühendis arkadaşlara hızlı bir şekilde bu eğitimi vererek sahada çalışma yürütmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.