Dersim'deki ekolojik yıkıma tepki: Dersim’den defolun

Dersim’de kurulmak istenen maden ocaklarına karşı bir araya gelen ekolojistler, “Dersim’deki ekolojik yıkıma izin vermeyelim” çağrısı yaptı.

İzmir Dersim Kültür Ve Dayanışma Derneği, Ege Çevre Platformu (EGE-ÇEP) ve Malatya Çevre Platformu, Dersim’de kurulmak istenen maden ocakları projelerine karşı Karşıyaka İskelesi karşısında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Nehirlerimiz, doğamız yok olmaya direniyor. Sen sahip çıkmazsan yok olacak” pankartı açılırken, açıklamayı Hasan Ali Kılıç okudu.

Küresel ve yerli sermaye gruplarının talebi üzerine vahşi madencilik faaliyetlerine yol veren birçok yasal düzenlemenin gerçekleştirildiğini söyleyen Kılıç, “En son Ovacık ilçemizde bir maden şirketi, tüm Munzur’u ve vadinin tamamını tehdit edecek bir noktada, Otlubahçe köyü civarında bir kazı başlatmış, izinsiz olduğu ortaya çıkan bu faaliyet halkımızın, sonrasında ise Orman İşletme Müdürlüğünün müdahalesi sonucu şimdilik durdurulmuştur" dedi.

'YIKIMA SON VERİN'

Kılıç, Dersim'deki ekolojik yıkıma izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Mücadelemizi kesintisiz ve kararlı biçimde sürdürelim. Bu yıkım faaliyetlerine hiçbir insanımızın hiçbir şekilde katılmaması, kıyısında-köşesinde dahi yer almaması gerektiğini belirtiyoruz. Unutulmamalıdır ki birkaç yıllık faaliyetin ardından, başta Ovacık ilçemiz olmak üzere tüm Dersim, ekolojik bir yıkımla karşı karşıyadır. Doğasıyla gurur duyduğumuz vadilerimizde canlı yaşam kalmayabilir. Katil şirketlere feda edecek tek bir ağacımız, bir karış toprağımız yoktur. Dersim’de baraj ve madencilik faaliyetleri istemiyoruz. Verilen tüm madencilik ruhsatları iptal edilsin. Doğa ve insan düşmanı şirketler Dersim’den defolun. Orman kesimlerine ve yakmalarına son verilsin” diye konuştu.