Hesekê cezaevine saldırıda son durum

DAİŞ çetelerinin Hesekê cezaevine saldırısı ardından cezaevinin batısı ve kuzeyinde uyuyan hücrelerle yer yer çatışmalar devam ediyor.

Hastane ve güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre DAİŞ çetelerinin uyuyan hücreleri 20 Ocak günü saat 20.00 sıralarında Hesekê’deki Xiwêran cezaevinin batısında saldırı başlattı. Çeteler hem ağır silahlar hem de ferdi silahlar kullandı.

Saldırıya geçmeden önce cezaevi kapısı önünde bomba yüklü bir araç patlatılmak istendi.

Çeteler başarısız olunca bu kez petrol şirketi önünde patlama gerçekleştirdiler. Uyuyan hücrelerin büyük dumanların oluştuğu bu patlamayı, saklanmak ve cezaevine saldırıda bulunmak için manevra olarak kullandığı belirtildi.

Bu sırada cezaevindeki tutuklu çeteler de isyan girişiminde bulundu.  Toplu kaçış planı engellendi ancak bazı çete mensupları kaçmayı başardı. Güvenlik kaynaklarına göre kaçanlar da şu an QSD ve İç Güvenlik Güçleri’nin kontrolü altında.  Anti-Terör Güçleri Xiwêran Cezaevi’n civarında kaçmaya çalışan 2 DAİŞ çetesini yakaladı.

Saldırı ardından QSD ve İç Güvenlik Güçleri, cezaevinin etrafında kontrolü sağladı.

Ancak cezaevinin batısındaki mahalleler ile cezaevinin kuzeyindeki bazı noktalarda uyuyan hücrelerle çatışmalar sürüyor.  Çok sayıda çetenin de öldürüldüğü belirtiliyor.

Yerel kaynaklara göre, bazı yerlerde çeteler sivilleri canlı kalkan olarak kullanırken, sivillere ait evleri de mevzi olarak kullanıyorlar. QSD’nin de sivillere zarar gelmemesi için çok dikkatli bir şekilde hareket ettiği ve bu nedenle operasyonun tamamlanmasının geciktiği ifade ediliyor.

Şu ana kadar DAİŞ’in saldırılarında en az 4 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca saldırıyı takip eden ANHA muhabiri Basil Reşid de  karın ve göğüs kafesinden aldığı mermi ile yaralandı.

Halen cezaevindeki bazı odalarda yangın çıkarılarak isyanın sürdüğü de öğrenildi.