GÖRÜNTÜLÜ

Newroz şehitleri Ronahî ve Bêrîvan için görkemli anma

Almanya'nın kriminalizasyon politikalarını bedenlerini ateşe vererek protesto eden Ronahî ve Bêrîvan için TJK-E'nin düzenlediği anma etkinliğinde, “Mücadelemiz şehitlerimizin yarattığı değerler üzerinden yükseliyor ve biz onlara yakınlaşıyoruz” denildi.

NEWROZ ŞEHİTLERİ RONAHÎ VE BÊRÎVAN

Kürt halkının meşru özgürlük mücadelesini kriminalize eden Alman devletinin politikalarına karşı 22 Mart 1994’te bedenlerini ateşe vererek ölümsüzleşen Ronahî (Bedriye Taş) ve Bêrîvan (Nilgün Yıldırım), 30’uncu  şehadet yıl dönümleri vesilesiyle eylemlerini gerçekleştirdikleri Mannheim kentinde görkemli bir törenle anıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) organize ettiği anma programına Kurdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Derneği (KOMAW), Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), KAWA Federasyonu temsilcileri, bölgedeki kadın meclisleri ve Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (DKTM) temsilcileri başta olmak üzere yüzlerce Kurdistanlı katıldı. Ronahî ve Bêrîvan şahsında tüm Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma programının sunumunu Gazeteci Berfîn Hêzil yaptı.

CAHÎDE GOYÎ: ŞEHİTLERE YAKIN OLDUKÇA ZAFERE DE YAKINLAŞIYORUZ

Program, Hêzil‘in Newroz’un mitolojisini hikaye diliyle anlatması ardından konuşmalarla devam etti. KOMAW adına söz alan Cahîde Goyî, Ronahî ile Bêrîvan’ın yaptıkları eylemle Newrozlaştıklarını belirterek, ”Direniş Bayramı Newroz’u bedenlerinin ateşiyle anlamına kavuşturan Ronahî ve Bêrîvan yoldaşları saygıyla anıyoruz. Bizler ancak onların ateşi etrafında kenetlenerek özgürlüğü kazanabiliriz. Mücadelemiz şehitlerimizin yarattığı değerler üzerinden yükseliyor, büyüyor ve biz onlara yakın oldukça zafere de yakınlaşıyoruz. Bu vesileyle Ronahî ve Bêrîvan şahsında tüm şehitlerimizin, Önder Apo’nun ve tüm halkımızın Newroz’unu şimdiden kutluyoruz” diye konuştu.

ISABEL FÜHRMANN: ALMAN DEVLETİ KÜRT SOYKIRIMININ ORTAĞIDIR

Die Linke adına söz alan Isabel Führmann, Ronahî ile Bêrîvan’ın bu eylemi yaptıkları tarihte henüz genç bir öğrenci olduğunu, bunu duyduğunda genç bir kadın olarak neredeyse şok geçirdiğini dile getirerek, 22 Mart 1994’ten sonra Kürt ve Kurdistan mücadelesi üzerine düşünmeye ve anlamaya başladığını söyledi. Alman devletinin de Kürt halkına dönük kriminalizasyon politikalarıyla Kürt soykırımının ortağı olduğunu belirterek, Kürt halkının sonuna kadar haklı bir mücadele yürüttüğünü ve PKK yasağının bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Axîn Gulo ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Jin,Jiyan,Azadî felsefesiyle örgütlenen Kürt kadınlarının mücadelesinin bugün tüm dünya kadınlarına ilham ve umut olduğunu söyledi. Kürt kadınının özgürlük mücadelesinin bu düzeye gelmesinin Ronahî ve Bêrîvanların yarattığı direniş halkasının giderek genişletilmesiyle sağlandığını vurgulayan Axîn Gulo, konuşmasını, ”Newroz’u milyonların meydanlarda özgürce kutlamasına vesile olan şehitlerimize selam olsun. Onlar her zaman yolumuzu aydınlatan meşalelerimizdir” diyerek sonlandırdı.

Anma programında ayrıca Asmin Engin, HPG Komutanlarından Armanc Kerboran’ın “Bizi durduramazsınız” şiirini seslendirdi.

Şehitlerin yaşamını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından ise, şehitlerin eylemlerini gerçekleştirmeden önce kaleme aldıkları mektupları okundu.

Anmada sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Program, Deniz Deman’ın müzik dinletisiyle son buldu.