Aşiretçiliğin öne sürülmesi planlıdır

Yerine kayyum atanan Gever Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı, Kürt mücadelesinin ivme kazandığında yerelde kullanışlı aparatlar olarak görülen aşiretçiliğin, dinsel öğretilerin planlı olarak öne sürüldüğünü söyledi.

Van ve Hakkari’de son dönemde aşiretlerin yeniden ön plana çıkarılmasına işaret eden Gever Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı, geçmişten beri başvurulan bir yöntem olduğunu kaydetti. 

AKP’ye yakınlığı ile bilinen bazı kişiler, özellikle aşiret ve kabile isimleri kullanarak dernekleşme adı altında sahneye çıkarılıyor.

Konuyla ilgili ANF’ye konuşan yerine kayyum atanan Gever (Yüksekova) Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı, AKP’nin iktidarını sürdürebilmek adına, geçmişte sıklıkla başvurulan bu yönteme sarıldığını söyledi.

Sarı, Kürt mücadelesinin ivme kazandığı, güçlendiği tüm zamanlarda yerelde, kullanışlı aparatlar olarak görülen aşiretlerin, dinsel öğretilerin planlı olarak öne sürüldüğüne dikkat çekti.

“Dernekleşme şeklinde tüzel bir kişiliğe büründürmeleri de bu planın yeni ayağı. Tıpkı vakıflar, cemaatler, tarikatlar gibi bu dernekler de parasal desteklerle oyuna dahil ediliyor” diyen Sarı, şunları ekledi: “Aşiretler dokusal olarak iktidarların zaman zaman iç karışıklıkları kıvılcımlandırmak için de kullanıldı. Öz olarak bugün için özellikle HDP’nin halktaki karşılılığına alternatif olarak tasarlanan konuma oturtulmak istenmektedir” dedi.

KÜRTLER, BU TÜR OYUNLARA GELMEZ

HDP Şemzînan (Şemdinli) İlçe Eşbaşkanı İbrahim Öpengin de AKP’nin bu politikayla ağalığı, kabileciliği, aileciliği ve aşiretçiliği canlandırmak ve kendine yeni arka bahçeler hazırlamak istediğini söyledi. 

Öpengin, şöyle konuştu: “AKP daha önce de bu tür girişimleri olmuştu. Bölgede oy kaybettiğini ve gerilediğini anladıkları zaman bu tür oyunları sahneye sokuyorlar. Bunların bu oyunları daha önce olduğu gibi yine tutmayacak, çünkü Kürtler, ulusal bilinci olan bir halktır. Birlik ve beraberliğini, AKP ve yandaşlarının kurduğu bir iki dernekle yıkamaz. Önceki dönemlerde de bunu çok iyi gördük. Bölgede daha önce kendini aşiret lideri olarak tanıtanlarla seçimlere girdiler ama halk, yine kendi temsilcilerini seçti. Kürt halkı bu tür oyunlara gelmez.”