‘Yüreği Kürdistan için atardı’

Tahliyesine 11 gün kala tutulduğu hücreden cenazesi çıkarılan 29 yıllık tutsak Halil Güneş’in kardeşi Gule Güneş, “Abimin yüreği sadece Kürdistan için atardı, tüm direnişini bu sevdaya borçlu olduğunu dile getirirdi” dedi.

Cezaevinde katledilen Halil Güneş’in kardeşi Gule Güneş, tahliyesini beklerken şehadet haberinin kendileri için büyük yıkım olduğunu ifade ederek, “Bir daha asla yürekten gülümsemeyeceğiz” diye konuştu.

Ağır hasta olmasına rağmen tahliye edilmeyen Halil Güneş, 15 Aralık 2021’de tek başına kaldığı hücrede yaşamını yitirdi. 29 yıl boyunca hiçbir zaman boyun eğmedi, aman dilemedi. Ağır hastalığına ve işkencelere rağmen hayata, insanlara hep gülümsedi. Aynı zamanda yazar ve şair de olan Güneş, “Aşkaoş” ve “Caney” adında iki kitap da yazdı. Kardeşi Gule Güneş, cezaevi direnişinin 29 yılını 26 Aralık 2021’de tamamlamak üzereyken 15 Aralık’ta kaybettiklerini hatırlatarak,  “Onca hastalığına rağmen onurlu çizgisinden hiçbir zaman taviz vermedi. Hiç unutamıyorum en sonki telefon görüşmemizde anlatmıştı. Savcı kendisine ‘bu dilekçeyi imzala yarın seni serbest bırakalım’ demiş. Abim kabul etmeyerek, biz yaşamı uğrunda ölecek kadar seviyoruz, demiş. 5 gün sonra da şehadet haberini aldık” dedi.

YÜREKTEN GÜLÜMSEYEMEYECEĞİZ

Gule Güneş, kayıplarının çok büyük, acılarının derin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bir daha asla böyle yürekten gülümsemeyeceğiz. 30 yıl bekleyişte bir kez bile sarılamadan özgürce, abim şehit oldu. Tek umudu ve beklentisi arkadaşlarına kavuşmaktı ama olmadı. En büyük üzüntüm de bu isteğine erişemeden gitmesi oldu. Abimin yüreği sadece Kürdistan için atardı, tüm direnişini bu sevdaya borçlu olduğunu dile getirirdi. Tahliyesini beklerken şehadet haberini almak bizim için yıkım oldu. Üstelik bu haberi cezaevinin ev telefonumuzu arayarak anneme haber vermesiyle öğrendik. Annem o gün bugündür telefonu eline bir daha almadı, kullanacağını da hiç zannetmiyorum.”