Kuzey ve Doğu Suriye’de halk saldırılara karşı alanlarda

Kuzey ve Doğu Suriye’deki binlerce kişi, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alanlara çıktı.

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları artıyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok bölgesinde alanlara akan binlerce kişi, işgal saldırılarını protesto etti.


REQA

Reqalı işgalci Türk devletinin saldırılarını kınamak ve bölgeyi uçuşa yasak ilan etmek için “İnsanlığı katleden bu vahşetten insanlık utansın” sloganıyla protesto eylemleri düzenledi.

Eylem, Reqa’daki Önder Abdullah Öcalan Parkı önünde başladı. Halk, “Suriye Suriyelilerindir, işgalciler topraklarımızı terk edin” yazılı pankartlar taşıdı.
Panorama Kavşağı’nda protesto eylemi yoğun katılımdan dolayı mitinge dönüştü. Burada kitle adına Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Nisrin El Hesen bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Türk devletinin tehdit ve saldırılarının amacı bölgenin istikrarını bozmaktır. Aynı zamanda Osmanlı devleti projesini tekrardan canlandırmak, DAİŞ ve diğer çeteler gibi terör örgütlerine destek vermek Özerk Yönetimin demokratik projesini ortadan kaldırarak bölge halkının iradesini teslim almak istiyor” denildi.

Açıklamanın devamında işgalci Türk devletinin özellikle kadınları hedef aldığına dikkat çekilerek, “Kadınları en büyük tehlike olarak görüyor. Bu yüzden YPJ komutanları Jiyan Tolhildan, Barîn Botan ve Roj Xabûr gibi DAİŞ'i yenen komutanları, şehit düşürdü. Kuzey ve Doğu Suriye halkı ve kadın hareketleri olarak gece gündüz mücadele edeceğiz. Bölgelerimizde yaşanan olaylara ilişkin uluslararası sessizliği ve hava sahasının kapatılması çağrısında bulunuyoruz. Hukuk örgütleri ve çocuk hakları örgütlerini, işgalci Türk devleti tarafından hedef alınan kadın ve çocukların ilişkin soruşturma başlatmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklama Demokratik Suriye Güçleri’ni (QSD) sahiplenen sloganlarla sona erdi.


HESEKÊ

Til Temir ilçe halkı da El Xira beldesindeki Kezwana Dağı bölgesinde açıklama yaptı.

Açıklamayı Kezwana Dağı Halk Belediyesi Eş Başkanı Ebduletîf Bedewiye okudu.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bölge halkı devletlerin Suriye ve Ortadoğu’daki çıkarlarına karşı durdu. Özerk Yönetim projesi yoluyla askeri güçlerinin yanında durdu. Özerk Yönetim 19 Temmuz Devrimi’nin bir ürünüdür. Bölgedeki askeri güç (QSD) dünyanın yerine DAİŞ'e karşı savaştı ve Suriye coğrafyasını korudu. Suriye rejimi ve Türkiye arasında yapılan Soçi toplantısı, İran’ın onayı ve ABD’nin gözlemiyle, Kuzey ve Doğu Suriye devrime karşı farklı bir şekilde yeni bir savaş başlatıldı.”


MINBIC
Minbic Toplumsal Adalet Meclisi, yaptığı bir açıklamayla Türk devletinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını kınadı. Açıklamayı meclis üyesi Nacî Eklê okudu.
Açıklamada, Kobanê ve Toplumsal Adalet binasının top atışlarıyla bombalanmasının ahlak dışı ve uluslararası değerlerin dışında kalan vahşi bir saldırı olduğu belirtildi.
Saldırının Suriye’nin toprak bütünlüğüne, bölgenin ve uluslararası alanın barışı ve güvenliğine dönük bir tehdit olduğunun ifade edildiği açıklamada, Türk devletinin uluslararası bütün kanunları ve BM’nin ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekildi.

Uluslararası Koalisyon, Rusya ve BM’ye çağrı yapılan açıklamanın sonunda saldırıların DAİŞ’i canlandırdığına işaret edildi.


EL CIRIN
Girê Spî Kantonu’na bağlı El Cirin ilçesindeki şehit çocukları da aynı amaçla bir açıklama yaptı. Açıklamayı Bîr Ereb köyünde olan Fatima Muslim adlı çocuk okudu. Çocuk Hakları Örgütü’ne çağrı yapılarak Türk devletinin bölgeye yönelik suçlarının durdurulması ve çocuklar için güvenli bir dünya garantilemesi istendi.