Uluslararası Enerji Ajansı uyardı: Temiz enerjiye geçiş çok yavaş!

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) geçiş enerjisinin “çok yavaş” ilerlediğini belirterek, temiz enerjilere daha büyük ve hızlı yatırım yapılmazsa dünyanın küresel ısınmaya maruz kalacağı uyarısında bulundu.

UEA, BM’nin Glasgow'daki COP26 iklim zirvesinin açılışından iki hafta önce yayınladığı raporda "dünyanın izlediği yöne ciddi uyarılar" yaptı.

“Yeni bir ekonomi doğuyor: piller, hidrojen, elektrikli araçlar” diye not eden UEA, ancak tüm bu ilerlemeye "statüko ve fosil yakıtların direnç” gösterdiği tepkisinde bulundu.

Raporda, petrol, gaz ve kömür hala nihai enerji tüketiminin yüzde 80'ini oluşturduğu ve iklim değişikliğinin dörtte üçüne neden olduğu kaydedildi.

Bugüne kadar devletlerin iklim taahhütleri, yerine getirilmeleri halinde, küresel ısınmayı kontrol altında tutmak için 2030 yılına kadar ihtiyaç duyulan sera gazı emisyonlarının sadece yüzde 20 oranında azaltılmasını sağlayacak.

UEA Müdürü Fatih Birol, "Karbonsuz enerji projelerine yapılan yatırımların, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü için, on yıl içinde üç katına çıkması gerekecek" dedi.

Covid krizi, özellikle Sahra Altı Afrikası’nda elektrifikasyondaki ilerlemeyi durdurmuş olsa da gelişmekte olan ülkeler için finansman sağlamanın kilit öneme sahip olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle de kömürle çalışan elektrik santrallerinden kaçınılarak, kendilerini donatmaları gerektiği kaydedildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) bir kolu olan UEA, gelecek için üç senaryo sunuyor.

Birinci senaryoda devletler bugün olduğu gibi devam edecek: temiz enerjiler gelişecek, ancak artan talep ve ağır sanayi, emisyonları mevcut seviyelerde tutacak. Bu senaryoda küresel ısınma, sanayi öncesi seviyeye kıyasla 2,6 °C'ye ulaşıyor ve yönetilebilir etkileri garanti eden 1,5 °C'den çok uzak kalıyor.

İkinci senaryoda devletler, özellikle de bunların yüzde 50'sinden fazlası, karbon nötrlüğü için taahhütlerini yerine getiriyor. Böylece fosil yakıtlara olan talep 2025'te zirve yapacak (enerji verimliliği ve elektrikli otomobillerdeki patlama ile). Sıcaklık artışı 2.1 ° C'de kalacak.

Üçüncü senaryoda küresel ısınmanın 1,5 °C'nin altında kalması için karbon nötrlüğü sağlanacak. Bu da "büyük çabalar gerektirecek ancak hem ekonomik kalkınma gem de sağlık gibi yararları olacak.”