Amed'de halk 'Bijî Serok Apo' sloganıyla Newroz'a akıyor

Amed halkı “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla Newroz kutlamasının yapılacağı alana yürüyor.

Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen ve Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Kuzey Kurdistan'daki Newroz’un finali, Amed’in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda yapılıyor. Sabah saatlerinden itibaren yönünü Newroz Parkı’na çeviren gençler ve kadınların yoğunluklu olduğu halk, uzun süre meydanda yapılan aramayı bekledi. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren sloganlarla Newroz Parkı’na yürüyen halk Qamişlo Bulvarı’ndan iki ayrı giriş, Newroz Caddesi ve Bağcılar Mahallesi’nden 4 ayrı girişte polis kontrolünden sonra alana girmeye başladı. Alana girişlerin başlamasından sonra saat 09.30’da protokol kapısından girişler başladı. Gazeteciler, 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra alana giriş yapabildi. 

Zümrütkent Kavşağı üzerinde bulunan polis arama noktasında sabahın erken saatlerinde gençler ve kadınlar ulusal kıyafetleriyle alana akın ediyor. Karacadağ eteklerinden ise gençler, her sene olduğu gibi Newroz meydanına atlarıyla giriş yaptı. 

Newroz meydanına Amedspor ve sarı, kırmızı ve yeşil bayraklarla giriş yapan gençler ve kadınlar, “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıyor. 

HDP Gençlik Meclisi ve Demokratik Öğrenci Meclisleri (DÖM), “Bı rihê nûjen Kawa, Bi rihê, Kemal Kurkut, ciwanên azad dimeşin” yazılı pankartla Newroz alanına yürüdü. Yürüyüş esnasında da sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atan gençler, kortej halinde Newroz meydanına giriş yapacak. 

Zılgıt, alkış ve sloganlar eşliğinde Newroz meydanına akın devam ediyor. 

Sahneye yüzlerce polis konuşlandırıldı, ses mikseri bariyerlerle kapatıldı. Ses mikserinde bekletilen polisler, meydandan her slogan yükseldiğinde tonmaistere müdahale ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca da kafese alınan ses sisteminin yanında bekliyor. Newroz sahnesiyle meydan arasına çift sıra bariyer dizen polisler, bariyerlerin arasına da 5 metre yüksekliğinde tel ördü. Tellerin önüne ise çok sayıda çevik kuvvet polisi yerleştirildi.