Arjantin gazetesi: Türkiye’deki azınlıklar tehlike altında

Arjantin gazetesu La Nacion, Türkiye'de Kürtlerin ve azınlıkların haklarının tehlike altında olduğunu yazdı.

Arjantin gazetesi La Nacion’da yayımlanan bir makalede, HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Ebru Günay’ın Ulusal Kongre’ye gerçekleştirdiği ziyaretin önemine dikkat çekildi.

Makalede şöyle denildi:

“HDP’li vekiller genel olarak Türkiye’deki insan hakları ve temel özgürlükler, özel olarak da etnik azınlıklar ve kadınların haklarının savunulmasına yönelik duyulan ihtiyaçla ilgili uyarılarda bulundular. Paylan ve Günay ayrıca 104 yıl önce Ermenilere yönelik gerçekleştirilen korkunç soykırımın bugün Kürtlere karşı yapılabileceği konusundaki kaygılarını ifade ettiler.

Ülkemiz Ermeni soykırımını resmi olarak tanımışken, Türkiye Meclisi bugüne kadar talihsiz bir inkârcı tutum takınarak gerçeğe sırtını dönmüş ve tarihi çarpıtmıştır. Günay bir süre önce Kürt lideri Abdullah Öcalan’ın yasal temsilcisiydi.

Amed, Mardin ve Van gibi önemli üç büyük şehrin belediye başkanlarının görevden alınması üzerine HDP vekilleri ani bir şekilde Latin Amerika ziyaretini sona erdirmek zorunda kalmıştır. Belediye başkanlarının görevden alınma kararı üzerine gelişen eylemler devlet tarafından güç kullanarak bastırıldı.

HDP vekillerinin ziyareti esnasında tartışılan konular, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki otoriter Türk hükümetinin karakterini oluşturan tahammülsüzlüğün büyüklüğünü ve yıllar öncesinde bırakılması gereken etnik gerilimlerin üstesinden gelmek bir yana, bunlarla yüzleşmenin bile gerçekleşmediği Türkiye’de yaşayan Kürt, Ermeni ve Asuri/Süryani azınlıklarının haklarının inatla savunulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.”