Orman yangınları her yerde

Yaz mevsiminin başından beri dünyanın neredeyse her yanında orman yangınları artıyor. Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Sibirya da orman yangınlarından ağır etkilendi.

DÜNYANIN EN SOĞUK YERİNDE YANGIN

Son birkaç haftadır Rusya’nın Sibirya bölgesi alevler arasında. Bu bölgede özellikle mayıs ayından beri benzeri görülmemiş yangınlar var ve kontrol altına alınamıyor. Orman yangınları havaya büyük miktarda CO2 bıraktı. 

Yakutistan’da dünyanın şimdiye kadar kayda geçen en kötü atmosfer kirliliği kayda geçti.  26 Temmuz günü Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından Sibirya’nın doğusunu kaplayan 800 kilometrekarelik devasa orman yangını gösteren bir fotoğrafı Twitter hesabında paylaşmıştı. Çevre örgütü Greenpace verilerine göre orman yangınları 3,2 milyon hektarlık alanı küle çevirdi.

TÜRKİYE’DE ÖLÜ SAYISI 6’YA ÇIKTI

Türkiye’de yaşanan büyük orman yangınlarında can kaybı 6’ya yükselirken, çok sayıda kişi yaralandı. Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Osmaniye’de yangınların sürdüğü bildiriliyor.

Lübnan’ın kuzeyinde yıkıcı orman yangınları üç gündür tepeleri ve meyve bahçelerini harap etti. Bölge sakinleri kendi olanakları ile yangınları söndürmeye çalışıyor.

YUNANİSTAN’DA 20 EV YANDI

Yunanistan’da Patras kenti yakınındaki Peloponez’in (Mora) kuzey doğusunda devam eden yangında 20 dolayında ev yandı ve 8 kişi yaralandı. 1 Ağustos sabah erken saatlerinde 300 itfaiyeci, 77 kamyon, 2 yangın söndürme uçağı ve 5 helikopterle yangını söndürmeye çalışıyordu. Cumartesi sabahından bu yana 58 noktada orman yangını çıktı. Çoğu hızlı bir şekilde kontrol altına alındı. Ülkede Cuma gününden beri yeni bir sıcak hava dalgası yaşanıyor. Sıcaklık değerlerin 42 ile 44 derece arasında değişiyor. Temmuz 2018’deki orman yangınlarında 102 kişi hayatını kaybetmişti.

İTALYA’DA 800 NOKTADA YANGIN

İtalya’da bu hafta sonu 800 noktada orman yangını çıktı. Çoğunluğu ülkenin güneyinde yoğunlaştı. İtfaiye ekiplerine göre sadece Sicilya’da 250 yangın çıktı. İtalya’da hava sıcaklıkları 40 dereceye ulaştı. Yağışların olmayışı da yangın riskini arttırıyor. Hafta sonu sadece bir orman yangınında Sardinya’da 20 bin hektarlık orman, zeytinlik ve tarımsal arazi yok oldu.