13. Engin Sincer festivali yapıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te 13. Engin Sincer Gençlik ve Kültür Festivali yapıldı.

Paris’in Sarselles banliyösündeki Espace Champ de Foire Route de Refiuzniks spor tesislerinde, Fransa’dan Kürt gençlerinin katılımıyla 13. Engin Sincer Gençlik ve Kültür Festivali yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Engin Sincer, PKK, Zeynep Kınacı (Zilan), Mazlum Doğan, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) büyük pankart ve flamalarının asıldığı festival alanında ayrıca; Kürtçe ve Fransızca “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim”, “Tanrıçamız Zilan”, “Öcalan’a yönelik komployu kırmak için açlık grevleri kazanacak” ve “Komutan Egit ve Çiyager’in ruhuyla, Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” yazılı pankartları yer aldı.

Sabah erken saatlerde, geçen hafta yapılan Mayıs Ayı Şehitleri Anma turnuvalarında birinci gelen futbol takımlarının festival şampiyonası için yaptığı final maç, şehitler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Festivalin sahne programı ve diğer spor müsabakaları ile devam eden etkinlikte, gençler futbolun yanı sıra; satranç, badminton, masa tenisi ve voleybol dallarında da karşılaşmalar yaptı.

Sahne programı ise; ikinci bir saygı duruşuyla başladı. 22 Mayıs 2019’da İmralı’dan Öcalan’ın gönderdiği mesajın okunmasıyla başlayan açılış konuşmasının ardından, Strasbourg’taki açlık grevi direnişçilerinden, Avukat Deniz Sürgüt festivale telefonla bağlanarak, bir konuşma yaptı.

“200 gün önce Leyla Güven öncülüğünde başlayıp bir kıvılcım gibi dünyanın her yerine yayılan ‘tecridi kıralım, faşizmi yıkalım ve Kürdistan’ı özgürleştirelim’ hamlesi, bugün itibariyle zaferle taçlandırıldı” diyen Sürgüt, “Gençlik, Önder Apo’nun izinden yürümeye devam edecek” diye konuştu.

TCŞ adına ise Akif Botan, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) eşsözcülerinden Fevziye Erdemirci, Kürt siyasetçi Fırat Varto da birer konuşma yaptı.

Festivalde Koma Zarokên Rojê, Denîz Deman, Farqîn Azad ve Seyda Perinçek, folklor ekibi sahne aldı.

Çocuklar için ise tenis müsabakası yanı sıra çocuk atölyesi de hazırlandı.

Müsabakalar sonucunda futbolda Paris takımı Fc Les Moreaux Gençlik birinciliği, Rennes Tîma Amara ikinciliği 6-3’lük bir skorla kazandı. Voleybol turnuvasında Tîma Şehid Sarya birinciliği kazanırken, badmintonda Memed Alagöz, masa tenisinde Serhat Botan da birinciliği hak etti.

Birincilik ve ikincilik kazananlara ödülleri sahnede verildi.