9 Mayıs Şehitleri Stockholm’da anıldı

İsveç’in başkenti Stockholm’da 9 Mayıs Şehitleri için bir eylem düzenlendi. Eylemde İran devletinin idam siyaseti ve uluslararası toplumun idamlar karşısında sessizliği protesto edildi.

9 Mayıs 2010’da Tahran’daki Evin hapishanesinde idam edilen Ferzad Kemanger, Elî Heyderiyan, Şîrîn Elemhulî, Ferhad Wekîlî  ve Mehdî Îslamiyan’ın şehadetlerinin 12. yıl dönümü dolayısıyla İsveç’in başkenti Stockholm’de bir eylem gerçekleştirildi.

Rojhilatlı Kadınlar Komitesi Ronak ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi-PJAK öncülüğünde Sergels Torget meydanında düzenlenen eyleme, Pakistanlı sanatçılar da müzikleriyle katıldı ve Kürt halkının mücadelesini selamladı.

Eylem Kürdistan’ın özgürlüğü uğruna şehit düşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Burada KJAR adına açıklama yapıldı. Açıklamada, “İran devleti devrimcilerin mücadelesi karşısında zora düştüğünde idam ve işkence yöntemlerine başvurarak, korku yaymaya çalışıyor” denildi. Uzun yıllardır hapishanede işkence uygulanan Zeynep Celaliyan’ın durumuna dikkat çekilen açıklamada, müebbet hapse çarptırılan Celaliyan’ın bütün insani haklarından mahrum bırakıldığı belirtildi; direnişi selamlandı.

İskandinavya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-İsveç) Sözcüsü Ayşe Didar ise, idam edilenlerin fotoğraflarını işaret ederek, “Her biri birer direniş sembolü olan bu arkadaşlarımız, uluslararası tepkilere rağmen idam edildiler. Kınamak artık yetmiyor, bütün dünya net tutum sahibi olmalıdır. Şehitlerimizin takipçileri olacağız, onları asla unutmayacağız” diye konuştu.