İşgal saldırısı Alman federal meclisinde tartışılacak

Bugün Alman federal meclisinde Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü işgal saldırılarının ele alınacağı bir oturum gerçekleşecek.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye karşı işgal saldırılarını başlatmasından bu yana batılı ülkeler içeresinde gözler Almanya’ya çevrilmişti. Hem Avrupa Birliği hem de NATO içerisindeki öncü rolünden dolayı Almanya’nın Türkiye’ye yönelik nasıl bir pozisyon alacağı merak ediliyordu.

Kamuoyu, basın ve muhalefet partileri federal hükümetin Türkiye’ye yönelik ciddi yaptırımlar almasını beklerken, Berlin yönetimi şu ana kadar sadece silah satışını durdurulacağını açıklamakla yetindi. Üstelik daha önce imzası atılan silah satışları ise gerçekleşecek. Başbakan Angela Merkel’in de son günlerde iki kez Türkiye’ye “harekatı durdur” çağrısı yaptı.

Muhalefet partilerinden Sol Parti ise Türk devletinin saldırılarını Federal Meclis’in gündemine taşıdı. Sol Parti’nin başvurusu üzerine mecliste bugün saat 15.50’te konuya ilişkin bir oturum gerçekleşecek. Yaklaşık bir saat sürecek oturumda mecliste grubu olan partiler ile hükümet temsilcilerinin söz hakkı alması bekleniyor.

HÜKÜMETE SOMUT ADIMLAR SORULACAK

ANF’nin Sol Parti’ye yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre Merkel hükümetine “Türkiye’nin bu askeri saldırısının durdurulması ve bölgede istikrarın sağlanması için hangi somut hangi adımlar atacaksınız?” ve “Türkiye’nin bu saldırısında Alman yapımı silahların kullanılıp kullanılmadığına dair bir bilgiye sahip misiniz?” şeklinde sorular yöneltilecek.

Türk devletinin saldırıları karşısında Sol Parti muhalefetten Yeşiller Partisi ve FDP’nin de desteklediği şu yaptırımların hayata geçirilmesini talep ediyor:

- Kapsamlı bir silah ambargosunun uygulanması.

- Türkiye’de iş yapan Alman şirketlere hükümetin verdiği Hermes kredi garantisinin sona ermesi.

- Mali yardımların kısaltılması.

- Türk hükümet temsilcilerine kişisel yaptırımların uygulanması.

- Türkiye’nin NATO’dan çıkartılması.