İskandinavya Kürt Kültür Festivali Stockholm'de düzenlendi

İskandivaya Kürt Kültür Festivali'nin 22'ncisi İsveç'in başkenti Stockholm'deki Solna Salonu'nda İsveç'in değişik yerleşim biriminden Kürdistanlılar ve dostlarının katılımla düzenlendi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sara Kadın Birliği'nin ev sahipliğini yaptığı festival İsveç Demokratik Kürt Merkezi Eşbaşkanları Ferah Bozcalı ve Rıdvan Altun'un katılımcıları selamlaması ve yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) İsveç Temsilcisi Ahmet Karamus, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeleri değerlendiren konuşmalar yaptı.

Moderat (Muhafazakar) Parti Milletvekili Margeretha Cederfelt, Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili adayı Kadir Kasırga, partilerinin Kürt sorununa bakışlarını katılımcılarla paylaştı ve dayanışmanın süreceği mesajlarını verdi.

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Güney Kürdistan'da Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halkına yönelik savaşının Türk devletini derin bir ekonomik ve siyasi krize sürüklediğini ve bu krizin giderek daha da derinleşeceğini söyledi.

Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği'nin Erdoğan'ın içine düştüğü krize kendi çıkarları için yardım ettiklerini ancak başarılı olamayacaklarını söyleyen Kartal, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu krizin Kürt halkı, demokrasi güçleri ve tüm Ortadoğu halkları için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Türk devletinin Kürtlere yönelik savaşı sürdürdüğü sürece krizden çıkmasının mümkün olmayacağını belirten Kartal, Türk devletinin Kürtlere karşı en gelişkin tekniği kullandığı halde başarılı olamadığına dikkat çekti.

KNK İsveç Temsilcisi Ahmet Karamus, Kürt Özgürlük Hareketi'nin tüm dünyaya bir tehdit oluşturan DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattığını hatırlattıktan sonra Avrupa ülkelerinin tutumlarını şu cümlelerle eleştirdi:

“Rojava'da Kürtler insan hakları, demokrasi ve özgürlükler için savaştı. Kürtlerin mücadeleleri sayesinde Avrupa'ya yönelik tehditler ortadan kaldırıldı. Ama Avrupa ülkelerinin teşekkürlerini görmüyoruz. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre DAİŞ terörist değildir. Ona göre YPG/YPJ ve PKK terörist. Biz KNK olarak Avrupa Birliği ve ABD'den Erdoğan'a tutum almalarını ve PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarmasını talep ediyoruz.”

Muhafazakar Parti Milletvekili Margareta Cederfelt, Türkiye'ye seçimlere gözlemci olarak gittiğini, adil ve dürüst bir seçim yapılmadığına, Kürdistan'da halka AKP'ye oy verilmesi için baskı yapıldığına tanıklık ettiğini söyledi.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Sol Parti'nin Kürt halkına yapılan her türlü saldırılara karşı çıktığını ve hükümetten tutum almasını talep ettiğini söyledi.

Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik işgal, saldırı ve bombalarını kınayan Riazat, Sol Parti'nin PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için sürdürdüğü çabaları yoğunlaştıracağına vurgu yaptı.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP'nin mücadelesinin sadece Türkiye'nin demokratikleştirilmesi ile sınırlı olmadığını, amaçlarının Ortadoğu'da özgürlük ve demokrasinin yaygınlaşması olduğunu söyledi.

Mücadelenin öncülüğünü kadınların yaptığına dikkat çeken Taşdemir, “Bu bir kadın devrimidir. Biz bu mücadelede yalnız değiliz. Tüm ezilen halklarla birlikte mücadele ediyoruz. Hedefimize her gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Zafer bizim olacak. Kazanan biz olacağız” şeklinde konuştu.

Latin Amerikalı müzik grubu 'Utopia' Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla Şilili devrimci sanatçı Victor Jara'nın bestelediği türküler ve devrimci marşları söyledi.

İsveçli sanatçılar Stina Bengs ve Andreas da Kürt halkıyla dayanışmaların dile getirdikten sonra özgürlük ve barış şarkılarını seslendirdi.

Koma Amara, Evin, Elonora, Mehemed Hezixi, Mehemmed Taho, Kawa, Ali (Agire Jiyan) Kürtçe türkü ve marşlar söyledi. Göteborg Sema Folklor Grubunun gösterileri festivale renk kattı.

Festivalde zaman zaman “Biji Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadi” ve “Şehit Namırın” gibi Kürt Özürlük Hareketi'ne destek veren sloganlar atıldı.