İspanya’da virüsle temas oranı yüzde 5

İspanya’da yapılan geniş çaplı araştırmaya göre ülke nüfusunun yüzde 5’i yeni tip koronavirüsle temas ederken, başkent ile kimi diğer bölgelerde yüzde 10’un üzerinde oranlara tespit edildi.

Şimdiye kadar resmi olarak 229 bin civarında vakanın tespit edildiği İspanya’da 27 bini aşkın kişi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ancak virüsün hafif seyrettiği vakaların da dahil edilmesiyle bu sayının en az 10 katı daha fazla olduğu belirtiliyor. Ülke genelinde 27 Nisan’da başlatılan sero-epidemiyolojik araştırmanın sonuçlarına dair konuşan Sağlık Bakanı Salvador Illa, nüfusun yüzde 5’inin (2 milyonu aşkın) virüsle temas ettiğini söyledi.

EN YÜKSEK ORANLAR BAŞKENT İLE KASTİLYA’DA

60 bini aşkın kişiyle yapılan araştırmaya göre, birçok bölgede bu oran yüzde 10’un üzerinde. Başkent Madrid ve çevresinde virüsle temas edenlerin oranı yüzde 11,3 olurken, Kastilya ve Leon gibi bölgelerde bu oran yüzde 14,2’ye ulaştı. Barcelona’da ise nüfusun yüzde 7,1’i virüsle temas ederken, güneydeki Sevilla’da bu oran yüzde 2,3 olarak hesaplandı.

Araştırma, İspanya’da ‘sürü bağışıklığının’ yakalanmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu gösteriyor. Toplumun en az yüzde 60 ila 70’inin virüse yakalanması ardından kazanılan bağışıklık sayesinde salgının kendiliğinden son bulacağı öngörülüyor.

FRANSA’DA DA YÜZDE 4,4’TE KALMIŞTI

Dün Fransa’ya ilişkin yayınlanan bir araştırma sonucunda da ülke genelinde Covid-19’a karşı vücudunda antikor geliştirenlerin oranı yüzde 4,4 olarak açıklanmıştı. Bu oranlar salgının en çok vurduğu Paris ile kuzeydoğudaki kentlerde dahi yüzde 10’un altında kalmıştı.

Söz konusu araştırmalar kapsamında belirli bir sayıda bireyden alınan kan örneklerinde Covid-19’a karşı vücudun antikor geliştirip geliştirmediğine bakılıyor ve bunun üzerinden ulusal çapta virüsle temas yüzdesi hesaplanıyor.