İsveç, Avustralya ve Almanya’da işgal protestoları

İsveç’in iki kenti ile Avustralya’nın Sydney ve Almanya’nın Heidenheim kentlerinde Türk işgal saldırılarını kınamak amacıyla protesto gösterileri yapıldı.

UPPSALA

İsviçre’nin başkenti Stockholm'un 70 kilometre kuzeyindeki Uppsala ilinde Kürtler ve dostları Çarşamba günü de meydanlardaydı.

Akşam saatlerinde Storatorget Meydanı'nda yapılan gösteride Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Erdoğan'ın Türkiye'de sarsılan iktidarını sağlamlaştırmak ve Kürt Halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak için Rojava'yı işgal etmeye çalıştığını belirtti. Konuşmada, bunun tüm dünya tarafından bilinmesine rağmen Türk devletini durdurmak için girişimde bulunmayan Birleşmiş Milletler'e sert eleştiriler yöneltildi.

Sol Parti Uppsala Bölgesi Dış İlişkiler Sorumlusu Yekbun Alp, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal girişimlerini parti olarak pek çok kez kınadıklarını hatırlattı. Alp, Türkiye ile AB arasındaki sığınmacılar anlaşmasının iptal edilmesini, Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmasını ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etti. Bir saat süren eylem boyunca Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra “Biji YPG/YPJ” ve “Biji berxwedana Rojava” sloganlarının sık sık atıldığı gözlendi.

VÄSTERÅS

Çarşamba günü akşam saatlerinde işgalci Türk devleti 2 bin kişinin katıldığı kitlesel bir eylemle protesto edildi. Kürt partilerinin oluşturduğu “Västerås Rojava Platformu”nun çağrısıyla düzenlenen eylemde Västerås Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşma yapan Veli Tosun, Türk devletinin amacının Kürtlerin Rojava'da diğer azınlık halklarla birlikte kurduğu eşitlikçi sistemi yıkmak olduğunu söyledi.

Rojava'nın Kobanê ruhuyla sahiplenilmesi gerektiğini söyleyen Tosun, “Türk devleti Rojava'dan tüm askerlerini çekene kadar sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Tüm Kürtler Türk devletine karşı bir araya gelmeli ve ulusal birliği gerçekleştirmeli” dedi.

İsveç Devlet Televizyonu (Svt) eyleme geniş yer verdi. Rojava Komitesi'nden Kaşal Omar Mahmud, Svt'ye Türk devletinin Rojava'da sivilleri katlettiğini söyledi. Mahmud, “İsveç'in Türkiye'ye silah satışını durdurması olumlu ama yeterli değil” dedi. Gösteride sık sık “Türk ordusu Rojava'dan dışarı”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Yaşasın Rojava direnişi”, “Çocuk katili Erdoğan”, “DAİŞ Erdoğan aynıdır” gibi sloganlar atıldı.

SYDNEY

Avustralya’nın Sydney kentinde Town Hall meydanında mumlar yapılarak Türk işgali protesto edildi. Kürtler ve dostlarının katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Kürt halkının verdiği bedellere dikkat çekilirken, Dünya halklarının Kürtlere minnet borcu olduğu kaydedildi. Eylemde, Rojava kazanımlarının korunması için tek yürek olma çağrısı yapıldı. EMU sendikası sözcüsü Mansur Rezaki de eyleme katılarak, Türk işgalini kınadı. Rezaki, Türk devletinin “etnik temizlik” yaptığını belirterek Avustralya Başbakanı Scott Morrison’u Türk devletinin Rojava’dan geçilmesi için baskı yapmaya çağırdı.

HEIDENHEIM

Almanya’nın Heidenheim kentinde Türk işgaline karşı KON-MED'in çağrısıyla bir eylem düzenlendi. Eyleme ATİF, AGİF, SYKP, MLPD ve DKP destek verdi. Gösteri alanı sarı kırmızı yeşil renklere büründü. Türk işgalinin kınandığı konuşmalar yapılırken, sık sık "Terörist Erdoğan", "Tüm işgalciler Rojava'dan Defolun", "Yaşasın Uluslararası Dayanışma" sloganları atıldı. Miting dağıtılan bildiriler, atılan sloganlardan sonra sona erdi.

Cuma günü de, Heidenheim yakınlarında bulunan Ulm şehir merkezinde saat 18.30'da bir yürüyüş yapılacak.