İsveç'de Türk devleti protesto edildi
İsveç'de düzenlenen eylemlerde Rojava'da işgalci saldırılar ve katliamlar düzenleyen Türk devleti protesto edildi.
İsveç'de düzenlenen eylemlerde Rojava'da işgalci saldırılar ve katliamlar düzenleyen Türk devleti protesto edildi.
Rojava'ya işgalci saldırılar düzenleyen Türk devletini protesto etmek için İsveç'in başkenti Stockholm ile Göteborg, Malmö, Karstad ve Umeå kentlerinde kitlesel eylemler düzenlendi.
Eylemlerde konuşmalar yapan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, uluslararası yasaları çiğneyerek Rojava'ya işgalci saldırılar düzenleyen ve kimyasal silah kullanan Türk devletinin durdurulması için uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler'e çağrılar yaptı.
MALMÖ
Kürt siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Kürdistan Platformu ve Rojava Komitesi'nin çağrısı üzerine Triangel Meydanı'nda Türk devletinin işgalini kınayan bir eylem düzenlendi.
İsveçli ve Kürdistanlı parti ve örgütlerin temsilcileri, meydanda yaptıkları konuşmalarda, Türk devletinin savaş suçu işlediğine dikkat çekti. Uluslararası sözkleşmelerle yasaklanan kimyasal silahlar kullanan Türkiye'ye karşı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin harekete geçmesi istendi.
Konuşmacılar, İsveç hükümetine Kuzey ve Doğu Suriye'nin uçuşa yasaklanması için BM nezdinde girişimde bulunması çağrıları yaptı.
GOTEBORG
Göteborg'da geçtiğimiz hafta sonu 5 bin kişinin katıldığı eylemle Türk devletinin işgalini protesto eden Kürdistanlılar ve dostları, dün de meydanlardaydı.
Heden'de bir araya gelen binlerce kişi, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalinin son bulması için bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.
İşgale karşı Rojava ile dayanışma amacıyla kurulan platform adına bir konuşma yapan Kek Kamuran, Rojava halklarının, dostlarının dayanışmasıyla Türk devletinin işgalini püskürteceğine olan inancını dile getirdi.
Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşan Abdullah Konya, Rojava'nın eşitlikçi ve adil bir sistem kurduğu ve ezilen halklara ilham verdiği için hedef alındığını söyledi.
Konya, devrimci demokratik güçler ve uluslararası kamuoyuna Rojava' devrimiyle dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yaptı.
Sol Parti Milletvekili Yasmine Poiso Nilsson, tüm dünyanın YPG/YPJ ve SDG güçlerinin dünyanın en vahşi örgütü DAİŞ'i yenilgiye uğrattığı için Kürtlere teşekkür ettiğini söyledi.
Türk devletinin amacının Kürtlerin statü kazanmalarını engellemek ve Rojava'daki eşitlikçi düzeni yıkmak olduğuna dikkat çeken Nilsson, Kürt Halkının yalnız olmadığına ve başta Sol Parti olmak üzere parlamentodaki tüm partilerin Rojava'nın işgaline karşı tavır aldığına dikkat çekti.
İsveç hükümetinin Sol Parti'nin zorlamasıyla Türkiye'ye silah satışını durdurmak zorunda kaldığını söyleyen Nilsson, ancak bunun Türkiye'nin saldırılarını durdurmak için yeterli olmadığını belirtti.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.
Bağımsız Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, Rojava'daki devrimin bir kadın devrimi olduğunu ve DAİŞ'in YPJ'nin de arasında yer aldığı Kürt güçleri tarafından yenilgiye uğratıldığını hatırlattıktan sonra, Türk devletinin işgaline karşı güçlü bir tepki göstermeyen ABD ve Avrupa Birliği'ni ikiyüzlülükle suçladı.
Erdoğan'ın Saddam'dan farkı olmadığını ve tıpkı onun gibi Kürt halkına karşı kimyasal silah kullandığını söyleyen Kakabaveh, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara Türkiye'ye yaptırım uygulamaları çağrısı yaptı.
KARLSTAD
Kürtler ve dostları, Stora Torget'te bir araya gelerek miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.
Sol Parti'nin destek verdiği gösteride konuşmalar yapan siyasi partilerin temsilcileri, Türk devletinin Rojava'da savaş suçu işlediğini belirtti. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrıları yaptı.
Eylemde “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin,” “Katil, faşist Erdoğan” ve “Türkiye'yi boykot et” gibi sloganlar atıldı.
UMEÅ
Rådhustorget'te bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgalci saldırılarını bir mitingle protesto etti.
“Rojava'yla dayanışma, Türk faşizmine son” yazılı pankartlar, YPG/YPJ ve Rojava bayraklarının taşıdığı gösteride yapılan konuşmalarda, Türk devletinin işgalci saldırıları kınandı. İsveç ve Avrupa Birliği'ne Türkiye'ye yaptırım uygulamaları çağrıları yapıldı.