İsveç medyası: Türk devleti sivillere saldırdı

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen'in muhabiri Magda Gad ve fotoğrafçısı Niclas Hammarström’ün Kuzey Doğu Suriye'de Türk devletinin işgal saldırılarında yaralanan sivillerle görüştü. Gazete yaralananların resimlerini yayınladı.

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen, Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgalı sırasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillere saldırdığını açıkladı.

Türkiye’nin saldırılarda sivil kurban olmadığını öne sürdüğünü ama resimlerin başka bir şeyi gösterdiği belirtilen haberde gazetenin foto muhabiri Niclas Hammarström’ün çektiği Türk devletinin saldırıları sırasında yaralananların resimlerine yer verildi.

Haberde gazetenin muhabiri Magda Gad ve fotoğrafçısı Niclas Hammarström’ün Kuzey Doğu Suriye’de savaşta yaralanan sivillerle görüştüğü belirtildi.

8 yaşındaki Sara adındaki bir kızın “Benim ayağım nerede?” diye sorduğunu belirten Gad, kızın ailesinin protez veya tekerlekli sandalye temin etme olanağını araştırdığını, kızın 13 yaşındaki ağabeyi Mohammed’in öldüğünü ve 11 yaşındaki Ahmed’in de gözünden yaralandığını söyledi.

Haberde, Gad ve Hammarström’ün Serakani’yenin bombalanması sırasında vücudu ve yüzü yanan  13 yaşındaki Mohammed’in  “Bana donunmayın, yanıyor” çığlığının hastane koridorlarında yankılandığına tanıklık ettikleri belirtildi.

Türk devletinin Serêkaniyê’ye yönelik saldırıları sırasında acılı ve ölümcül yaralanmalara neden olan beyaz fosfor kullandığına dair doktor raporları olduğu belirtilen haberde, İsveç’in an tanınmış güvenlik uzmanı Ove Bring’in görüşlerine yer verildi.

Stockholm Üniversitesi’den emekli olan  Uluslararası Hukuk Profesörü Ove Bring, sivillerin beyaz fosfor ve yanıcı diğer silahlara karşı ekstra korunmaları gerektiğini söyledi.

Fosfor kullanıldığının kesinleşmesi durumunda Türkiye’nin doğrudan uluslararası mahkemeye yargılanmak için çağırılmayacağıını ve ancak bunun Türkiye için bir siyasi faturasının olacağını belirtti.

Expressen’in fosfor kullanımıyla ilgili sorularını elektronik postayla yanıtlayan Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanın sözcüsü Hami Aksoy’un açıklamasını referans göstererek Türkiye’nin uluslararası yasalara saygılı olduğunu iddia etti.