İsveç-Polonya görüşmelerinde hak ihlalleri unutuldu

İsveç ve Polonya arasında Stockholm'de gerçekleşen görüşmede ticaret ve güvenlik sorunları ele alınırken Polonya'da gerçekleşen hak ve hukuk ihlalleri görmezden gelindi.

Resmi görüşmelerde bulunmak için İsveç'e gelen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin Başbakan Stefan Löfven ile yaptığı görüşmeler ve düzenlenen basın toplantısının gündeminde iki ülke arasında ticareti geliştirilmesi ve Baltık bölgesi ve Ukrayna'daki güvenlik sorunları vardı.

İktidardaki Kanun ve Adalet Partisi'nin gerçekleştirdiği basın özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri ile iki ülke arasında bundan bir ay önce yaşanan karşılıklı suçlamalar ne başbakanlar ne de basın toplantısına katılan gazeteciler tarafından gündeme getirildi.

Her iki başabakana can sıkıcı sorular yöneltilmemesi için soru soracak gazetecilerin sayısı dörtle sınırlandırıldı. Soru soracak medya kuruluşları daha önce her iki ülkenin yetkilileri tarafından belirlendi.

Baltık bölgesindeki güvenlik sorunlarını ve Rusya'yla kötüleşen ilişkileri ele aldıklarını söyleyen Başbakan Löfven, “Yakın bölgemizde son yıllarda gerginlikler attı. İki ülke olarak savunma yeteneklerimin arttırmak için işbirliği yapmalıyız ama aynı zamanda uzun vadede tansiyonu düşürmek için diyalog başlatmalıyız” dedi.

Morawiecki de “Her ikimiz de bize yönelik hyrid saldırılara ve beklenmedik tehditlere karşı ortak inisiyatif almamız gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

ERİCSSON 5G TEKNOLOJİSİNİ POLONYA'YA TAŞIYOR

İsveç medyasının Polonya'da yayımlanan Rzecpospolita gazetesini kaynak göstererek verdiği haberlerde Polonya Başbakanı Morawiecki, İsveç ziyareti sırasında Ericsson'u ziyaret ederek şirketin ikinci başkanı Arun Bansal'la görüştü.

Görüşmede 5G teknolojisinin Polonya'ya taşınması üzerinde görüş birliğine varıldığı belirtilmekle birlikte Ericsson yöneticileri konu hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.

Basın toplantısı üzerine Morawiecki, Ericsson'on Polonya'ya 5G teknolojisini taşıdığını doğruladı ve bunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi.

POLONYA HENÜZ KAYBEDİLMEDİ

Görüşmelerin yapıldığı gün İsveç'in 3. büyük gazetesi Dagens Nyheter'de “Löfven, henüz Polonya'nın kaybedilmediğini hatırlamalı” başlıklı başyazıda iktidarda bulunan aşırı sağcı partinin ülkede gerçekleştirdiği ifade özgürlüğü, insan hakları ihlalleri ve hükümetin hukuk sistemini vesayet altına alınması eleştirildi. İsveç Başbakanı Löfven'den konuyu yapılan görüşmelerde gündeme getirmesi istendi.

Son 40 yıldır Varşova'da yaşayan Gazeteci-Yazar Peter Johnsson da, İsveç Devlet Radyosu'nda yayımlanan şöyleşisinde Kanun ve Adalet Partisi'nin liberal demokrasi sorgulayarak Hristiyanlığın temel alındığı otoriter bir sisteme doğru yöneldiğini söyledi.

Son 4 yıl içinde otoriterleşme yönünde adımlar atıldığını söyleyen Johnsson, “Hükümet önce medya ve tüm hukuk sistemini denetimi altına aldı. Bunların hepsi iktidar partisinin denetiminde” dedi.

Geçen hafta Adalet Bakan Yardımcısı Lukasz Piebiak'ın hükümete muhalif olan yargıçları itibarsızlaştırmak amacıyla özel yaşamlarıyla ilgili bilgileri servis ettiğinin ortaya çıkmasının tepkilere yol açtığını söyledi.

Skandalın Piebiak'ın istifasıyla sonuçlanmasına rağmen hükümete halk desteğinin hala yüksek olduğuna dikkat çeken Jonhsson, “Polonya oldukça kutuplaşmış durumda. Kanun ve Adalet Partisi'ne hala büyük destek var. Birinci nedeni çocuk yardımları ve sosyal reformlar yapması. İkinci olarak da aşırı sağcı partilere seçmenlerin önemli destekleri var. Bu nedenle halkın bir bölümü hala bu parti ve liderine güveniyor” dedi.

Muhalefet ve sol partilerin ittifak yapabilmeleri durumunda bu yılın Ekim ayında yapılacak seçimlerde iktidar partisini zayıflatabileceklerini söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA GÖÇMEN TARTIŞMASI

Bu ayın başlarında Polonya’nın muhafazakar Avrupa Parlamenteri Beata Mazurek’in Twitter hesabından İsveç’in sığınmacı politikasına sert eleştirilerde bulunması İsveç’te tepkilere yol açmıştı.

Mazurek, İsveç’in izlediği sığınmacı politikasının ülkede cinayet, suçluluğun artması, tecavüz, kaygılara yol açtığını ve şeriat yasalarının uygulandığı bölgelerin kurulmasıyla sonuçlandığını öne sürmüştü.

İsveç’in sığınmacılara kapılarını açmasından ve çok kültürlü toplumun yol açtığı sorunlardan dolayı İsveç'te yaşayan ve normal bir yaşam ve barışı arayan Polonyalıların geri dönüş yaptığını iddia etmişti.

Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson suçlamalara tepki göstererek Mazurek'i yalan söylemekle suçladı. 2017-2018 yıllarında Polonya'dan İsveç'e gelenlerin sayısının İsveç’ten Polonya’ya göç edenlerin üç katı olduğunu söyledi.

Mazurek'in İsveç'in göçmen politikasını suçlayacağına çok sayıda Polonyalının neden ülkelerini terk ettikleri sorgulaması gerektiğini belirtti.

İsveç'te Polonya doğumlu 92 bin 800 kişi yaşıyor.