İsveç Sol Parti lideri: Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletleri Türkiye'nin Rojava ve Kuzey Suriye'yi işgal etmesi karşısında pasif bir tutum almakla eleştiren İsveç Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, “Artık buna son verilmeli ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı” dedi.

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırıları ve dış dünyanın işgal karşısındaki tutumunu ANF'ye değerlendirdi.

Dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostlarının meydanlara çıkarak Türkiye!nin işgaline karşı tepkilerini ortaya koyduklarını söyleyen Sjöstedt, “Biz Sol Parti olarak İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği üyesi diğer ülkelerin sözden eyleme geçmelerini, Rojava halkına yönelik saldırıları durdurmak için mümkün olan her şeyi yapmalarını istiyoruz” dedi.

Türk devletinin Kuzey Suriye ve Rojava’yı bombalamayı sürdürdüğünü ve Türkiye’nin yaraladığı kadın ve çocukları hastaneye yetiştirmeye çalışan ambulansları bombalandığını ve sivillerin topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını belirttikten sonra şunları kaydetti:

ROJAVA HALKI GÜÇLÜ BİR DİRENİŞ GÖSTERİYOR

“Rojava halkı Nato’nun ikinci büyük ordusuna karşı güçlü bir direniş gösteriyor. Türkiye’nin bombalama ve saldırıları kabul edilemez. İnsanlar olanlara karşı çok tepkili. Türkiye, DAİŞ teröristlerine karşı savaşmak için oluşturulan koalisyonun müttefiğini bombalıyor. Kürtler, Hıristiyan ve diğer azınlıklarla birlikte modern zamanların en vahşi terör örgütünü yenilgiye uğrattı. Bunun için dünya Kürtlere teşekkür etmeli ve onları desteklemeli.”

KÜRTLER DÜNYAYI DAHA GÜVENLİ HALE GETİRDİ

Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı mücadelede binlerce kayıp verdiklerine dikkat çeken Sjöstedt, “Kürtler DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratarak kendi bölgelerini ve dünyayı daha güvenli hale getirdi. Onlar her türlü desteği hak eden bir kahramanlık gösterdi” dedi.

Sjöstedt, savaşın gidişatının ve DAİŞ çetelerinin bitiş sürecinin Kobanê’de başladığını hatırlattıktan sonra “Kürtler terörist çeteleri ilk kez Kobanê’de durdurdu ve yenilgiye uğrattı. Bunu Kürtler ve Kürt kadın savaçılar başardı. Kürtler, Şengal’da DAİŞ’ın katletmeye başladığı Êzidileri kurtardı. Aralarında kadınların da olduğu Kürt savaşçılar Rakka’ya girdi ve DAİŞ’ı oradan temizledi” şeklinde konuştu.

DIŞ DÜNYA KÜRTLERE İHANET ETTİ

Kürtlerin DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmasını ve Rakka’dan sürmesini tüm dünyanın Kürtleri alkışladığını hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

“Kürtler ayrıca son derece tehlikeli binlerce DAİŞ teröristini yakaladı ve hapsetti. Ama şimdi dış dünya Kürtlere ihanet etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Türkiye’nin Rojava’yı işgalini kınamak için verilen öneri Rusya ve ABD karşı çıkınca kabul edilmedi.”

Dış dünyanın Kürtlere ihanet ettiğini söyleyen Sjöstedt, koalisyon içinde yer alan ABD ile Rusya’nın Türkiye’nin kınanmasını veto etmelerini utanç verici olarak niteledi.

TÜRKİYE ETNİK TEMİZLİK YAPMAK İSTİYOR

Sjöstedt, Türkiye’nin Rojava ve Kuzey Suriye’yi işgal ederek etnik temizlik yapmak istediğini, Kürdistan’dan Kürt ve azınlık Hıristiyan halkları sürmek istediğini belirttikten sonra “Eğer dış dünya Türkiye’nin işgaline sessiz kalırsa neler olacağını biliyoruz. Türk devletinin Êfrin’e nasıl teröristlerini gönderip kenti yağmaladıklarını gördük. Kürtleri topraklarından sürdüklerini ve etnik temizlik yaptıklarını gördük” şeklinde konuştu.

DIŞ DÜNYA ÊFRİN'DE OLANLARIN TEKRARLANMASINA İZİN VERMEMELİ

Sjöstedt, dış dünyanın Êfrin’de olanların Kuzey Suriye’de tekrarlanmasına izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Türk devletinin, karanlıkta bir ışık olduğu, daha eşitlikçi bir sistemi inşa ettiği, Kürt, Arap, Müslüman ve Hırstiyanlar ile diğer azınlıklar bir arada kardeşçe yaşadıkları için Rojava’yı hedef aldığı değerlendirmesi yapan Sjösttedt, “Rojava’da kadınlar yaşamın her alanında, belediye başkanı, komutan olarak yer alıyor” dedi.

Sol Parti lideri, Türk devletinin Rojava’nın daha iyi gelecek umutlarını yeşerttiği ve Türkiye’nin karşı olduğu özgürlükleri getirdiği için Türkiye tarafından tehdit olarak algılandığını söyledi.

Sjöstedt, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik işgalinden sadece bölgede yaşayan halkın değil, savaştan kaçarak Rojava’ya sığınan yüzbinlerce sığınmacının da zarar gördüğünü hatırlattı.

ERDOĞAN DAİŞ’İN SUÇ ORTAĞI

Erdoğan’ın baskıcı bir zihniyete sahip olduğunu ve kendi ülkesindeki Kürtleri ve diğer azınlıkları baskı altında söyleyen Sjöstedt, “Erdoğan'ın hiç bir zaman İslam Devleti'ne karşı savaşma niyeti olmadı. Tersine dolaylı olarak yardım etti, onlardan petrol satın aldı. Cihatçıların Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a geçtiklerini biliyoruz. Erdoğan İslam Devleti'nin suç ortağıdır” diye konuştu.

ETNİK TEMİZLİĞE İZİN VERİLMEMELİ

Sjöstedt, Erdoğan'ın halkın oylarıyla seçilmiş Kürt belediye başkanlarını görevden alırken aynı zamanda Kuzey Suriye'de kurulan demokratik sistemi yok etmek istediğini belirttikten sonra “Eğer durdurulmazsa etnik temizlik yapacak ve Kürtleri topraklarından sürecektir. Buna izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN HERKESİ TERÖRİST OLMAKLA SUÇLUYOR

Erdoğan'ın sadece Kürtleri değil kendisine muhalefet eden herkesi terörist olmakla suçladığına dikkat çeken Sjöstedt, konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Muhalefet partilerini, medyayı, Türkiye'nin Rojava'da yaptığının işgal olduğunu söyleyenleri terörist olmakla suçluyor. Artık herkez Erdoğan'ın bu suçlamalarından bıktı.”

Erdoğan'ın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine karşı Avrupa Birliği'nin pasif bir tutum gösterdiğini söyleyen Sjöstedt, “Artık Avrupa Birliği, Türk devletinin Kuzey Suriye'den askerlerini çekmesi ve işgale son verilmesi için etkin önlem almak zorunda. Avrupa Birliği, Türkiye'ye sığınmacıları durdurması için milyarlarca euro ödedi. Türkiye'ye yaptığı ödemeleri derhal durdurmalı” dedi.

İSVEÇ'İN TÜRKİYE'YE SİLAH SATMASI UTANÇ VERİCİ

Sjöstedt, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye çok miktarda silah sattığını hatırlatarak, “Türkiye Avrupa'dan aldığı bu silahları, zırhlı araçların bir kısmını Kuzey Suriye'yi işgalinde kullanıyor. İsveç'in Türkiye'ye silah satması utanç verici. Bu silahlar bugün Kuzey Suriye'deki Kürtlere karşı kullanılabilir” diye belirtti.

Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Fransa'nın Türkiye'ye silah satışını durdururken İsveç'in durdurmamasına sert tepki gösteren Sjöstedt, “İsveç, Avrupa Birliği'ne Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını önerecek. Bu iyi ama önce İsveç'in silah satışlarını durdurması gerekir” diyerek İsveç'in iki yüzlü politikasını eleştirdi.

İşgal karşısında Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in pasif davrandığını vurgulayan Sjöstedt, “Artık Türkiye'ye karşı net bir tutum almanın sırası. Dış dünya Kürt Halkına pek çok kez ihanet etti, yalnız bıraktı. Artık buna son verilmeli ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı” dedi.