İsveç'te Rojava ile dayanışma eylemleri

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına karşı direnen Rojava halklarıyla dayanışmak amacıyla İsveç'in başkenti Stockholm ve Malmö kentinde eylemler düzenlendi.

Stockholm’deki Medborgarplatsen Meydanı'nda gerçekleşen eylemee Sol Parti Stockholm Bölge Başkanı Elena Karlström, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi Johan Hassel, İran İşçileriyle Dayanışma Komitesi adına Hasse ve İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun konuşmacı olarak katıldı.

Merkez Partisi Dış Politika Sözcüsü Kerstin Lundgren, Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabeveh, Olof Palme Merkezi Başkanı Anna Sundström, Moderat Parti Milletvekili Margaretha Cederfeldt ve Latin Amerika Grupları'nın gönderdikleri dayanışma mesajları okundu.

Johan Hassel, İsveç Hükümeti'nin Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalini kınadığını ve silah ambargosu uygulanması için işgali Avrupa Birliği'ne taşıdığını söyledi.

Avrupa ve İsveç'in işgali durdurmak için gösterdikleri tüm çabalara karşın Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çeken Hassel, “Yapmamız gereken daha çok şey var. Oradaki kız ve erkek kardeşlerimiz bizim yaşamımız için DAİŞ'a karşı savaştı. Onların işgale karşı mücadelelerine destek olmalıyız” dedi.

Sol Parti Stockholm Bölge Başkanı Elena Karlström, Türk devletinin PKK'nin terör örgütleri listesinde olmasını bahane ederek Rojava ve Kuzey Suriye işgali başlattığını belirtti ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Rojava, Lübnan, Irak, İran ve Latin Asmerika'da baskı, zulme karşı ayağa kalkan hakların direnişini selamladı. Altun, Türk devleti yenilgiye uğratılıncaya kadar Rojava halklarıyla dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Kürtçe marşların söylendiği eylemde “Biji berxwedana Rojava”, “Türkiye'yi boykot et”, “Jin jiyan azadi” gibi sloganlar atıldı.

MALMÖ

Rojava Komitesi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı üzerine Türk devletinin işgalini kınamak ve Rojava halklarıyla dayanışmak için bir miting gerçekleştirildi.

Gösteriyi örgütleyen örgütler adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgali kınandı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Miklletler'e işgale son verilmesi için girişimde bulunmaları çağrıları yapıldı.

Eylemde “Türk devleti Kürdistan'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Rojava'yla dayanışma” ve “Türkiye'yi boykot et” sloganları atıldı.