İsveç'te Türk işgalini protesto eylemleri

Uluslararası yasa ve sözleşmeleri çiğneyerek Rojava'ya işgal girişiminde bulunan Türk devleti İsveç'in başkenti Stockholm ile Gävle, Hudiksvall, Sandviken ve Göteborg illerinde düzenenen bir eylemlerle protesto edildi.

Eylemlerde Türk devletini kınayan sloganlar atıldı, Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluma işgale karşı harekete geçmeleri ve Türk devletine yaptırım uygulamaları çağrıları yapıldı.

STOCKHOLM

Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını protesto etmek için saat 16.00 sularında Türk Büyükelçiliği önünde eylem yapan Kürdistanlılar ve dostları, akşam saatlerinde il merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda ikinci bir eylem gerçekleştirdi.

Polis, Türk Büyükelçiliği’nin önündeki caddeyi taşıt ve yaya trafiğine kapadı. Caddenin her iki tarafına demir barikatlar kurarak eylemcilerin büyükelçilik binasına yaklaşmalarını engelledi.

YPG/YPJ ve PYD bayrakları ve Türk devletinin işgalini kınayan pankartlar taşıyan eylemciler, 1 saat süren eylem boyunca Rojava'yı destekleyen ve Türk devletinin işgalini kınayan sloganlar attı.

Rojhilatlı Zuhair Kajazadeh, ANF'ye Türk faşist devletinin Kürtleri ortadan kaldırmak için Rojava'yı bombaladığını ve işgal etmek istediğini söyledi.

Kürt halkının Türk devletinin soykırım girişimine karşı sonuna kadar direneceğine inandığını söyleyen Kajazadeh, “Biz her gün meydanlara çıkarak Türk devletin protesto ediyoruz. Dünya ve tüm Avrupa Kürtlerin protestolarını görmeli ve Türk devletine tavır almalı” dedi.

Akşam saatlerinde Kürt Halkı ve dostları, yine Sergeltorg Meydanı'ndaydı. Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Girin Kasırga, Türk devletinin uluslararası yasaları çiğneyerek Kürt güçlerine karşı kimyasal silah kullanarak savaş suçu işlediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin işgalini durdurmaları için somut önlemler almaları çağrısı yaptı.

GÄVLE

Stortorget Meydanı'nda gerçekleşen eylemde Brusk Rojava, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin işgali kınamak için yaptığı basın açıklamasını okudu.

Şehit Aileleri adına konuşan Vecdin Batte, Türk devletinin Rojava'da Kürt halkı ve diğer azınlıklara soykırım uygulamak istediğine dikkat çektikten sonra “Ben insanım diyen ve vicdanı olan herkes Türk devletinin vahşetine karşı çıkmalı” dedi.

SANDVİKEN

İl merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devletini protesto etmek için bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Mitingde konuşmalar yapan siyasi parti temsilcileri, Türk devletini savaş suçu işlemekle suçladı ve Rojava'dan çekilmesi çağrıları yaptı.

Eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Rojava'yla dayanışma sloganlarının atıldığı gözlendi.

HUDİKSVALL

İl merkezinde gerçekleşen eylemde Sol Parti adına konuşan Charline Kiffer Gaude, İsveç'te Türk devletinin Rojava'daki işgaline karşı güçlü bir kamuoyu oluştuğunu hatırlattıktan sonra “Daha şimdiden Türkiye'ye yapılan silah satışlarını durdurmayı başardık. İsveç, şimdi de Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesini Birleşmiş Milletler'de gündeme getirmeli” dedi.

Avrupa Birliği'nin sığınmacılar için Türkiye'ye milyarlarca Euro ödediğini hatırlatan Goude, “Türkiye'ye yapılan ödemeler derhal durdurulmalı ve tüm dünya Türkiye'yi protesto etmeli” şeklinde konuştu.

Eyleme bölgede ve ilde yayımlanan iki yerel gazete geniş yer verdi.

GÖTEBORG

Bir haftadan beri her gün meydanlara çıkarak Türk devletinin işgalini protesto eden Kürdistanlılar ve dostları, yine meydandaydı.

Brunnparken Meydanı'na bir çadır kuran Kürdistanlılar, akşamın geç saatlerine kadar İsveç halkını işgal hakkında sözlü ve yazılı bilgilendirdi.

Zaman zaman Tür devletinin işgalinin protesto edildiği çadır eylemi her gün saat 12.00 ila 22.00 arasında gerçekleşecek.