İsveç'te uzun yürüyüş ikinci gününde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu 20’nci yıldönümünde kınamak amacıyla İsveç’in başkenti Stockholm’de başlatılan uzun yürüyüş ikinci gününde devam ediyor.

Uzun yürüyüş Öcalan’a yönelik komplo ve tecridi kınamak amacıyla yapılıyor. “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan'ı özgürleştirelim” sloganı ile Rålambshov Parkı'nda saat 11.00 sularında bir araya gelen Kürtler ve dostları, yürüyüşün ikinci etabını başlattı.

Kortejin en önünde üzerinde Öcalan ve Leyla Güven ile Strasbourg'daki açlık grevcilerinin fotoğraflarının bulunduğu İngilizce “Tecride son, faşizme son, Öcalan'a özgürlük” yazılı pankartı yer aldı. Eylemciler zaman zaman Kürtçe marşlar söylerken, Türk devletini kınayan sloganlar atıyor.

Kortejin önünde giden araca yerleştirilen hoparlörlerden İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sara Kadın Birliği adına sık sık konuşmalar yapılarak, tecrit ve komplo sürecine ilişkin bilgiler veriliyor.

TECRİT DERHAL KALDIRILMALI

Konuşmalarda, 20 yıldır İmralı Adası'nda rehin tutulan Öcalan'a 2011 yılından bu yana uygulanan ağırlaştırılmış tecrit kınandı.

Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için HDP Milletvekili Leyla Güven'in 7 Kasım günü başlattığı açlık grevinin cezaevlerine ve pek çok ülkeye yayıldığı belirtildikten sonra “Kürt sorununun barışçıl çözümü için tecrit derhal kaldırılmalı” denildi. Konuşmalarda, Kürtlerin tecridi asla kabul etmeyeceği vurgulandı.

Üzerlerinde “Öcalan'a özgürlük” yelekler ve ellerinde Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşıyan eylemciler, “Biji Serok Apo”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, “Leyla'nın talepleri taleplerimizdir”, “PKK halktır, halk burada”, “Kanlı ellerinizi Öcalan'dan çekin”, “Türk ordusu Kürdistan'dan dışarı” gibi sloganlar atıyor.

ASURİ-SÜRYANİLERDEN TECRİTE KARŞI ÇAĞRI

Eylemde Asuri-Süryaniler de yer alıyor. ANF'ye konuşan Mezopotamya Özgürlük Partisi'nden Yaşar Küçükaslan, tecrit uygulamasının AKP hükümetinin değil Türk devletinin savaş politikasının bir sonucu olduğunu, sadece Kürt halkı değil tüm ezilen halkları hedef aldığını söyledi.

Küçükaslan, Asuri-Süryani-Keldani halkına tecride karşı verilen eylemliliklere katılma ve AKP-MHP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeleri çağrısında bulundu.

Stockholm'un en işlek caddelerinde yürüyüşlerini sürdürecek olan eylemciler, saat 17.00'de Norrmalmstorg Meydanı'nda düzenlenecek bir mitingle uzun yürüyüşü sonlandıracak.