İsveçli yazar: Türkiye'nin bombalamaları son bulmalı

İsveçli yazar Annika Spalde, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik bombardımanlarından sivillerin zarar gördüğünü belirterek Türkiye'den saldırılarına son vermesini istedi.

Annika Spalde, yazarlığının yanı sıra İsveç kiliseleri bünyesinde insan hakları alanında çalışmalar yapan bir barış aktivisti olarak tanınıyor.

Geçtiğimiz günlerde Güney Kürdistan'a giderek bölgede incelemeler yapan Spalde, Türk uçaklarının bombalamalarından zarar gören ve yakınlarını yitiren ailelerle görüşmüştü.

İzlenimlerini Dagens gazetesinde okuyucularla paylaşan Spalde, 10 Temmuz günü Türk uçaklarının bombalamalarından sonra 18 yaşındaki bir çocuğunu kaybeden ve bir diğer çocuğu ağır yaralanan bir köylü ailesini ziyaret ettiğini anlattı.

Çocuğunu yitiren baba Qadr, Spalde'ye bölgelerinin uzun süreden beri bombalandığını belirterek “Günümüzün modern teknolojisinde askerler sivil ve gerillaları bir birinden ayırabilmeli. Benim çocukların gerilla gibi görünmüyordu. Tarlanın 10 metre uzağında oturmuş yemeklerini yiyorlardı” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bile Türkiye'yi etkileyemediğini düşünen Qadr, “Türkiye ve İran hiç kimseyi dinlemiyor. Hepimiz Suriye Kürdistan'ında fosfor bombalarıyla yaralanan çocukların resimlerini gördük. Eğer dış dünya bunlara izin veriyorsa bizim gelecek umudumuz ne olacak?” dedi.

Türk devletinin saldırı ve bombalamalarından zarar gören başka ailelerle de görüşen Spalde, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

“On yıllar boyunca Türk devleti Irak Kürdistan'ında geniş bir bölgeye saldırılar düzenledi ve bunlar uluslararası medyada çok az yer buldu. Birkaç yıldan beri bombalamalar arttı. 2018 yılında Türk askeri, bölgeye 350 uçak saldırısı ve bilinmeyen sayıda bombalı saldırı gerçekleştirdi. Silahlı insansız hava araçlarını da kullandı. Türkiye, silahlı PKK hareketini hedef aldığını söylüyor ama sivilleri öldürüyor ve yaralıyor, tarlaları yakıyor ve küçük ve büyükbaş hayvanları öldürüyor. Bölgede çoğunluğu Kürt, bir kısmı Asuri 300 ila 500 civarındaki köyünü bombaladı.”

Spade, Türkiye'nin bombalamalarına karşı dış dünyanın tavır almasını isteyen bölge insanlarının taleplerini şöyle sıralıyor.

“Türk Büyükelçiliklerine elektronik mektup yollayın ve sivillere yönelik saldırıların durdurulmasını isteyin. Yaz tatilinde Türkiye yerine başka bir ülkeye gidin. Türk ürünlerini satın almaktan kaçının.”