İsviçre’de Dünya Kobanê Günü etkinlikleri

Basel ile Zürih kentlerinde kültür etkinlikleri düzenlendi. 6 Kasım Cumartesi günü ”Kobanê direniş ruhuyla Kürdistan'ı savunalım“ şiarı Basel’de yapılacak merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü, İsviçre'nin Basel ve Zürih kentinde  düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

BASEL

Basel‘de Rojava Komitesi, Kürt öğrenci hareketleri JXK ve YXK ile Ronahî Kadın Meclisi tarafından 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kapsamında Demokratik Kürt Toplum Merkezi‘nde kültür etkinliği düzenlendi.

Etkinlik, yönetmenliğini Rojava Sinema Komünü'nden Ersin Çelik'in yaptığı Ji Bo Azadiyê (The End Will Be Spectacular) filmi gösterildi.

Amed'in Sur ilçesinde 2015-16 yıllarını kapsayan işgalci Türk ordusunun saldırıları ardından kentte yarattığı tahribat ve yıkımlar ile bu saldırılara karşı direnenen insanların yaşamlarına odaklanan Ji Bo Azadiyê  filminin gösterimi öncesi bir sunum gerçekleştirildi.

Etkinlik tertip komitesi adına bir temsilci ile Ersin Çelik tarafından yapılan sunumda, katılımcıların 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlandı.

Ji Bo Azadiyê  filminin içeriğine yönelik bir tanıtım yapan Çelik, “Her ne kadar bu film Sur direnişini anlatsa da halkların mücadelesiyle var edilen Kobanê direnişini ve devrimini bu önemli günde kutlamak istiyorum“ diye konuştu. 

Yapılan sunumun ardından film gösterime sunuldu.

6 Kasım Cumartesi günü de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Basel'de kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlenecek. 

6 KASIM’DA BASEL’DE BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

DAİŞ zihniyetinin devamı niteliğinde 6 Kasım'da AKP/MHP faşizminin Kürdistan'a yönelik topyekun soykırım saldırılarına karşı „Kobanê direniş ruhuyla Kürdistan'ı savunalım“ şiarı esas alınarak düzenlenecek olan yürüyüşün ardından akşam saatlerinde yine Basel DKTM‘'de bir dizi etkinlik düzenlenecek. 

Tertip komitesi, 6 Kasım Cumartesi günü Basel kentinde yapılacak olan merkezi yürüyüşe „Uluslararası bir faşizm karşıtlığı ve Rojava devrimi için 6 Kasım'da sokaklara çıkalım“ çağrısı yapıldı.

ZÜRİH

Zürih Rojava Komitesi tarafından Infoladen Kasama etkinlik salonunda Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli devrimci kurumların katılımıyla düzenlenen etkinlikle Dünya Kobanê Günü kutlandı.

Kobanê'de DAİŞ'e karşı verilen mücadelenin en yoğun yaşandığı   süreçte çekilen ve Kobanê direnişini anlatan, yönetmenliğini Veysi Altay'ın yaptığı NûJîn (Yeni Yaşam) filmi gösterildi.

Film gösterimi öncesi İsviçre Kürt Toplumu Eşbaşkanı Selma Sürer tarafından, KCDK-E adına Kürt halkının mücadelesine katkıları ve desteklerinden dolayı Zürih Rojava Komitesine bir ödül verildi. 

Film gösteriminin ardından Kobanê'de DAİŞ barbarlığına karşı verilen destansı direniş, dönemin tanıklılığıyla gazeteci Ronî Rıha ile Cahit Uçar tarafından  düzenlenen panelle katılımcılara aktarıldı. 

Kobanê'deki destansı direnişin Kürt halkına, dünya halklarına kazandırdıkları ve yine uluslararası  alanda Koban'êdeki direnişin önemine ilişkin sunumların yapıldığı panel, soru-cevap kısmının ardından sonlandırıldı.