İsviçre'de Saldırılara Öfke: Faşizme karşı direniş kazanacak

İşgalci Türk ordusunun Güney Kürdistan'da yürüttüğü işgal saldırılarına karşı gerilla direnişinin sahiplenildiği İsviçre'de Kürdistanlılar alanları terk etmiyor.

İsviçre’nin St Gallen, Lozan ve Luzern kentlerinde düzenlenen eylemlerde Türk devletinin Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki Maxmur (Şehit Rüstem) Mülteci Kampı'na yönelik saldırıları protesto edildi.

ST GALLEN

St Gallen Demokratik Kürt Toplumu'nun acil eylem çağrısına cevap veren Kürdistanlılar ve dostları merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek bir miting düzenledi.

Türkiyeli ve İsviçreli devrimci kurumların da katılarak destek verdiği eylemde KCDK-E temsilcisi katliam saldırılarına karşı "İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina! Dem dema Azadiye ye!” hamlesinin başarıya ulaşmasının halkların özgürlüğünün sağlanması açısından elzem olduğuna işaret etti.

“Bizler bulunduğumuz her yerde başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarının barış taleplerine katliamlarla cevap veren zihniyete karşı mücadeleyi ortaklaştırarak cevap vereceğiz” diyen temsilci şöyle devam etti: “Gerek KDP yönetiminin işgal ve katliamcılarla olan işbirliğine gerekse Kürdistan'da sivil halka yönelen katliamlara ve Avrupa devletlerinin suskunluğuna karşı Medya Savunma Alanları'nda gerillanın mücadelesine sahip çıkacağız.”

İsviçreli ve Türkiyeli devrimci kurum temsilcileri tarafından Kürt halkının mücadelesine destek açıklamalarının yapıldığı konuşmalar sonrası Almanca bildirinin okunduğu eylem sloganlarla sona erdi.

LOZAN

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlıların bir diğer eylem adresi Lozan kentiydi.

Kürt Toplum Merkezi ve Lajîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla tarihi St. Laurent kilisesi önünde her kesimden insan bir araya geldi. 

Lozan Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sıtkı Demir yaptığı konuşmada “Kürt halkına soykırımın önünü açan Güney Kürdistan'a yönelik saldırılara karşı Medya Savunma Alanları'nda gerillanın sürdürdüğü mücadeleye olan inançla Kürt halkı bulunduğu her yerde direnişi yükselmelidir” dedi.

Demir KDP yönetiminin Kürt halkına yönelen katliamda ortak olma ısrarından vazgeçilmesi çağrısı yaparak şunları söyledi: “Avrupa devletlerinin suskunluğuna karşı bizler mücadeleyi sahiplenerek işgale ve katliam karşısında sürdürülen direnişi bulunduğumuz her yeri direniş mevziisine çevirerek zafere taşıyacağız. Bugün Kürt halkı ve bölge halklarının özgürlüğü, direnişin sahiplenmesinden geçmektedir.”

İsviçre İşçi Partisi (POP) Milletvekili Céline Misiego Kürt halkının mücadelesinde yanlarında olduklarını belirti ve “Maxmur Mülteci Kampı'nda sivil halkı hedef alan saldırıların kabul edilemez. Yaşanacak her türlü trajedinin sorumlusu Türk devleti ve bu saldırılar da suskunluğuyla Avrupa devletleri olacaktır” dedi.

Eylem Fransızca bildirilerin okunması ardından sloganlarla sona erdi.

LUZERN

Luzern kentinde de Kürt Toplum Merkezi'nin acil eylem çağrısına cevap veren Kürdistanlılar akşam saat 18.00'de Bahnhofplatz’da bir eylem düzenledi. 

Sık sık "İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina! Dem dema Azadiye ye!” hamlesinin sahiplenildiği sloganların atıldığı eylemde temsilci tarafından yapılan konuşmada “Kürt halkına soykırımı ve Kürdistan'a işgali kendine meşru gören Türk devlet barbarlığına karşı bizler için bulunduğumuz her yer direniş mevziisi olacaktır” denildi.

Eylem yarın Solothurn’da saat 13.00'da düzenlenecek olan merkezi yürüyüşe güçlü katılım çağrısıyla sonlandırıldı.