İsviçre'nin 4 merkezinde HDP'yi sahiplenme eylemleri

4 Kasım darbesinin yıl dönümünde alanlara çıkan halklar, "Hepimiz HDP'liyiz, her yerdeyiz" mesajı verdi.

2016 yılında HDP'ye (Halkların Demokratik Partisi) yönelik Erdoğan - AKP / MHP eliyle gerçekleştirilen siyasi soykırım saldırılarının yıldönümünde İsviçre'nin Bern, Basel, Zürih ve Cenevre kentlerinde  alanlara çıkan halklar, "Hepimiz HDP'liyiz, her yerdeyiz" mesajı verdi.

ADGB-İ'nin (Avrupa Demokratik Güç Birliği-İsviçre) çağrısıyla Türkiyeli ve Kürdistanlı demokratik kesimlerle hak gaspına uğrayan sürgündeki HDP'lilerin  katılımıyla düzenlenen eylemde AKP/MHP faşizmi protesto edilirken rehin tutulan tüm  HDP'lilerin serbest bırakılması istendi.

BERN

ADGB bileşenleri ve demokratik kurumların katılımıyla İsviçre'nin başkenti Bern'de düzenlenen eylemin adresi Europaplatz’tı.

HDP İzmir İl Binası'na yönelik düzenlenen saldırıda katledilen demokrasi şehidi Deniz Poyraz ile tutsak edilen HDP'li seçilmişlerin posterleri ve HDP bayrakları taşındı. 

Eylemde ilk olarak söz alan hak gasplarıyla görevi elinden alınan Batman Belediyesi eski Başkanı Nejdet Atalay, 4 Kasım 2016’da dönemin Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel, milletvekilleri Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak ve Ferhat Encü’nün rehin alınmalarıyla devam eden siyasi soykırım saldırılarına ilişkin bir konuşma yaptı.

Atalay, siyasi soykırımın ardından on binlerce HDP çalışanın görevlerinin elinden alındığını, onlarcasının siyasi rehine olarak tutsak edildiğini ve yine bugün bile bu saldırıların katlanarak sürdürüldüğünü söyledi. 

“AKP-MHP, Erdoğan faşist rejiminin siyasi darbe saldırılarına karşı bir direniş sergileyen HDP daha güçlenerek halkların umudu olmayı sürdürüyor. Bizler HDP'ye yönelik baskılara karşı demokrasi mücadelemizi bulunduğumuz her yerde sürdüreceğiz' diye konuşan Atalay, faşizme karşı halkların umudu olan HDP'nin demokrasi mücadelesini bulunduğumuz her yerde haykırmaya devam edeceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.

Atalay'ın ardından yine hak gasplarıyla sürgün edilen HDP 24. Dönem Muş Milletvekili Demir Çelik söz alarak bir konuşma yaptı.  6 Milyonu aşan oy alarak halkların temsiliyetini kazanan HDP'ye yönelik  bundan 5 yıl önce başlayan siyasi soykırım saldırıyla siyasi darbe yapıldığını söyleyen Çelik, “Siyasi soykırım halklar nezdinde HDP üzerinden bugün de devam etmektedir. Biz bu hukuksuzluğu şiddetle reddederek kabul etmediğimizi söylemek istiyoruz. 6 Milyon halkın iradesini hedef alan siyasi soykırıma karşı Hepimiz HDP'liyiz diyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Eylemde hazır bulunan KESK Eski Genel Başkanı Lami Özgen, Yazar Hasan Töre ANF’ye konuştu.

Lami Özgen, HDP'ye yönelik bundan 5 yıl önce başlayan ve bugün de devam eden siyasi soykırım saldırılarını kınadığını söyleyerek başladığı konuşmasında, “HDP sadece siyasi bir partiden ibaret değildir, başta Kürt halkı olmak üzere  ezilen tüm halkların ve muhalif kesimlerin sesidir. Türkiye'deki faşist diktatörlüğün HDP'yi sindirmeye yönelik geliştirdiği bu saldırılar boşa çıkmıştır. HDP'nin demokrasi mücadelesi karşısında faşizm başarıya ulaşamayacaktır.”

Yazar Hasan Töre de barışın, demokrasinin omurgası olmayı başarmış olan HDP'nin 100 yıl süren bir mücadeleyle yaratıldığını söyledi.

Töre sözlerini şöyle sürdürdü: “100 yıllık bir birikimle yaratılan HDP'ye yönelik soykırım saldırıları sadece Türk parlamentosunda sürmemektedir. Bu saldırılar esasında uluslararası güçlerin desteğiyle yaratılan HDP'yi susturma projesinin bir ürünüdür. Halklar bu oyunun farkında ve  bilincindedir. HDP'nin demokrasi mücadelesini asla bertaraf edemeyeceklerdir. HDP bugün bütün bu saldırılara rağmen misliyle güçlenerek daha da gelişmektedir. Faşizme karşı HDP'nin demokrasi mücadelesi kazanacaktır.'

Eylem, HDP'nin demokrasi mücadelesinin sahiplenildiği sloganlarla sonlandırıldı.

CENEVRE 

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde gerçekleştirilen eylemde HDP'nin AKP/MHP-Erdoğan faşizmine karşı sürdürdüğü  demokrasi mücadelesi sahiplenildi.

ADGB adına siyasetçi Ali Orak yaptığı konuşmada, 'Kobanê düştü düşecek!' diyen DAİŞ destekçisi AKP/MHP faşist iktidarının Kobanê'de aldığı yenilginin intikamı olarak Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'da demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi veren HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırına başladığını belirtti.  Orak başta HDP'nin Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere onlarca seçilmişin tutuklandığını on binlerce HDP üye ve çalışanlarının siyasi soykırımlarla engellendiğini söyleyerek  konuşmasına şöyle tamamladı:

“Bugün demokrasi, eşitlik, adalet ve barıştan yana olan herkesi HDP ile dayanışmaya çağırıyoruz. HDP halkların temsiliyetidir kapatılamaz.”

Fransızca bildirilerin okunmasıyla devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Aynı amaçla ADGB'nin eylem çağrısına cevap veren halklar Basel ve Zürih kentlerinde alanlara çıkarak 'Hepimiz HDP'liyiz, her yerdeyiz!' mesajı verdi.