İsviçre'nin 5 merkezinde ADGB eylemleri

ADGB’nin "Faşizmi birlikte yeneceğiz" sloganıyla 10 Nisan'da startını verdiği 6 aylık eylem kapsamında İsviçre'nin Bern, Basel, Zürih, Cenevre ile St Gallen kentlerinde eylemler düzenlendi.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) tarafından düzenlenen eylemlerde HDP'nin kapatılması, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, Boğaziçi Üniversitesi’ne ve devrimci kurumlara yönelen baskılarla Kürt halkına yönelik katliam saldırıları başta olmak üzere yaşanan hukuk dışı faşizan politikalara karşı birlikte mücadele etme çağrıları yapıldı. 

BERN 

Bern kentinde düzenlenen eyleme ADGB İsviçre'nin yanı sıra İsviçreli, Türkiyeli Kürdistanlı çok sayıda demokratik kurum katılarak destek verdi.

Helvetiaplatz’da HDP bayrakları ile üzerinde “HDP yalnız değildir, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, faşizme karşı birlikte mücadeleye” yazılı pankart taşındı. 

ADGB temsilcisi Tuncay Yılmaz, TJK-E adına Hediye Munzur, İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) eşsözcüsü Ali Şimşek, İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) adına Hülya Orak ile İsviçre Kürt Enstitüsü adına İrfan Babaoğlu tarafından yapılan Türkçe, Kürtçe ve Almanca konuşmalarda verilen ortak mesajda şunlar belirtildi: “Egemenlerin dünya genelindeki gerici, baskıcı, faşizan saldırılarına karşı her coğrafyadan, tüm halkalardan ezilenler, emekçiler olarak birlikte yanıt olacağız. Türk devletinin Avrupa’daki resmi, gayri resmi, ekonomik, siyasal, çeteci çalışmalarına karşı teşhir, hukuki girişimler ve her türlü meşru mücadeleyi büyüteceğiz. AKP-MHP faşizmini hem doğduğu topraklarda boğacak hem de Avrupa’ya uzanan kollarını durduracağız. Barış, demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük için faşizme karşı birlikte mücadele edip birlikte kazanacağız.

Avrupa devletlerinin kendi çıkarları gereği Kürt halkına ve devrimcilere yönelen faşizmin saldırılarına karşı suskunluğuyla çanak tutmasına karşı gerek Kürdistan ve Türkiye gerekse Avrupa'da faşizme karşı bulunduğumuz her alanda mücadeleyi yükselterek faşizmi kendi karanlığında boğacağız.”

Konuşmalardan sonra eylem sloganlarla sona erdi.

ST GALLEN

İDGB'nin bir diğer eylem alanı St Gallen kentiydi. 

İsviçre Demokratik Güç Birliğinin yanı sıra her kesimden devrimci kurumun katılarak destek verdiği eylem Bahnhofplatz’da düzenlendi. Eylem boyunca Almanca bildiriler dağıtıldı. 

Yapılan konuşmalarda Türk devlet faşizminin tecrit, katliam ve hak ihlallerine yönelik faşizan uygulamalarına karşı mücadelenin ortaklaştırılmasıyla ancak faşizmin yıkılacağı vurgusunda bulunuldu. 

ADGB'nin faşizme karşı ortak mücadeleye yönelik bildirinin okunmasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

CENEVRE

Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde bir eylem düzenlendi. Devrim ve özgürlük şehitleri adına saygı duruşunda bulunulan eylemde ADGB'nin faşizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrılarının yapıldığı açıklama okundu. Fransızca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Aynı amaçla Basel ve Zürih kentlerinde ADGB'nin çağrısına cevap veren demokrasi çevreleri AKP / MHP faşizmine karşı alanlara çıktı.