İsviçre'nin birçok merkezinde 1 Mayıs kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle İsviçre kentlerinde kutlamalar düzenlendi. İsviçreli İşçi Sendikaları ve Göçmen Örgütlerin öncülüğünde düzenlenen kutlamalara Kürdistanlılar ile Türkiyeli göçmenler Demokratik Güç Birliği çatısı altında kutlamalara katıldı

1 Mayıs kutlamalarında kapitalizmin krizinin bedelini işçi ve emekçilere ödetilmesine karşı tavır alınarak kapitalizme karşı ortak mücadele edilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.

KANTONLARIN HEPSİNDE 1 MAYIS RESMİ OLARAK TANINMIŞ DEĞİL

İsviçre Parlamentosu’na 2002 yılında 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kabul edilmesi yönünde verilen önerge ret edilmişti. 27 kantonun yarısından fazlasında 1 Mayıs resmi tatil kabul edilmezken Zürih, Basel, Jura, Schaffhausen, Thurgau, ve Ticino kantonlarında resmi tatil statüsünde yer alıyor. Aarau ve Solothurn kantonlarında yarım gün tatil kabul ediliyor.

Bu nedenden dolayı bugün bazı kantonlarda 1 Mayıs kitlesel olarak kutlanılırken çoğu kantonlarda kutlama düzenlenmedi.

SOLOTHURN'DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ

Amthausplatz’da düzenlenen 1 Mayıs kutlaması İsviçreli alternatif gençlik örgütleri ile göçmenlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarının protesto edildiği ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği sloganların atıldığı yürüyüş boyunca işçi sınıfının kapitalist sisteme karşı direnişi selamlandı.

Yürüyüş boyunca aktivistler tarafından ortak açıklama okunurken Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin 1 Mayıs'a ilişkin açıklaması okundu.

1 saat süren yürüyüşün ardından 1 Mayıs alanına ulaşan eylemciler burada bir miting düzenledi. Kürt siyasetçi Demir Çelik burada yaptığı konuşmada kapitalizm sömürü ve saldırılarına karşı mücadelenin ortaklaştırılarak birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

Kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs etkinliği sloganlarla sona erdi.

BELLIZONA

Bellizona kentinde düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinde İsviçreli kurumlarla Kürdistanlılar katıldı.

KCDK-E'nin 1 Mayıs'a ilişkin mesajı okundu. Kürt Toplum Merkezi temsilcisi tarafından Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarının yanı sıra yaşanan gelişmeler aktırıldı.

BASEL

Basel'deki eylem adresi ise Messeplatz’dı. St. Johanns Park'a kadar düzenlenen yürüyüş ardından konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda 1 Mayıs kutlandı. Polisin yürüyüş boyunca halkı yakında takip etmesi üzerine yer yer kitle ile polis arasında gerginlik yaşandı.

St. Johanns Park'ta kurumlar adına yapılan konuşmaların ardında 1 Mayıs etkinliği sonlandırıldı.

İsviçre'nin Wintherthur, Lozan kentlerinde de 1 Mayıs düzenlenen yürüyüşlerle kutlandı.