İsviçre: Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor

İsviçre Federal Konseyi Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kınayarak, Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı davrandığını söyledi.

İsviçre Federal Konseyi yaptığı açıklamada Türk devletinin saldırılarını kınarken, Türk devletinin Birleşmiş Milletlerin (BM) şartını ihlal ettiği için uluslararası hukuka aykırı davrandığına vurgu yaptı.

İŞGALİ DURDUR ÇAĞRISI

Türk devletine “askeri operasyonları durdurma” ve “sorunlara siyasi çözüm bulma” çağrısı yapan Federal Konsey, şu ifadeleri kullandı:

“İsviçre, son günlerde Türkiye’ye bu durumu defalarca dile getirdi. İsviçre göre çatışmalar ve güvenlik kaygıları askeri olarak çözülemez. İsviçre, bütün aktörleri mevcut tüm diplomatik araçları kullanmaya çağırıyor. Cenevre'deki BM barış süreci çerçevesinde geliştirilecek siyasi bir çözüm, çatışmanın nedenlerinin ele alınmasını mümkün kılacaktır. Bu bağlamda, İsviçre, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi'nin Cenevre'de bir Suriye Anayasa Komisyonu toplanma çabalarını aktif olarak desteklemektedir. Federal Konsey daha fazla gelişmeyi yakından takip ediyor ve uluslararası ortaklarla temas halinde.”

210 BİN SİVİL YERİNDEN EDİLDİ

Sivillere yönelik yapılan saldırılardan endişe duyduğunu ifade eden Federal Konsey, saldırılardan kaynaklı 210 binden fazla sivilin yerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Federal Konsey, “Sivil nüfus, insani personel ve sivil altyapı tüm taraflarca çatışmaya karşı korunmalıdır. İnsani ihtiyaçların derhal engelsiz ve sürdürülebilir insani erişim her zaman güvence altına alınmalıdır” dedi.

Öte yandan, bugüne kadar çok sayıda İsviçreli siyasi parti, örgüt ve kurumlar yaptıkları açıklamalar ile Türk devletine “işgali durdur” çağrısı yaparak, Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını dile getirmişlerdi.