‘Abdullah Öcalan ile dayanışma güçlendirilmeli’

Uzun yıllardır Kürt halkının özgürlüğü için çok sayıda projede yer alan insan hakları savunucuları Anjuska Weil ile Jochi Weil, tecridin insanlık suçu olduğunu ve Öcalan'ın özgür olması gerektiğini söyledi.

İnsan hakları savunucuları Anjuska Weil ile Jochi Weil, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İsviçre İşçi Partisi’nin sekreterliğini yürüten, Nelson Mandela’nın özgürlüğü için yapılan kampanyalarda yer alan, Filistin ve Vietnam konularında çalışmalar yapan Anjuska Weil, 1980 darbesi sonrası Türkiye ve Kürdistan'dan gelen mültecilerle ilgilendiğini ve Kürtlerle tanışmasının bu döneme denk geldiğini hatırlattı.

ULUSLARARASI DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Anjuska Weil, Che Guevara'nın “Dayanışma halkların inceliğidir” sözüne atıf yaparak, “Nelson Mandela'nın özgürlüğü için dünya çapında büyük bir dayanışma örneği gösterildi. Bugün de aynı kararlılıkla 22 yıldır tecrit altında tutulan Kürt halkının lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele edilmelidir. Nelson Mandela, Afrika halkının 'Madiba'sı ise Abdullah Öcalan da Kürt halkının 'Apo'su olmuştur. Özgürlüğü için uluslararası bir dayanışmaya ihtiyaç vardır” dedi. Anjuska Weil, uluslararası bir dayanışmayla Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanabilirse Türkiye, Kürdistan ve bölge halkları arasında kalıcı barışın sağlanacağı inancında olduğunu söyledi.

KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTEMEKTİR

İnsan hakları alanında pek çok çalışmada yer alan Jochi Weil ise, Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü'nün de bir üyesi.

St Gallen Üniversitesi’nde ceza hukuku üzerine yoğunlaşan; tecrit ve izolasyon üzerine araştırmalar yapan Jochi Weil, Kürt halkının özgürlük mücadelesinden uzun süredir haberdar olduğunu hatırlattı.

Kürt Halk Önderi'nin zorlu tecrit koşulları altında, tek kişilik hücrede yazdığı 10'u aşkın kitapla paradigmasını aktarmasından etkilendiğini kaydeden Jochi Weil, “Öcalan'ın özgürlüğünün istenmesinin, esasında Kürt halkının özgürlüğünün sağlanması olduğuna, Zürih kentinde katıldığım eylemde şahit oldum” dedi.

KÜRTLERİN BİRLİĞİNİN ÖNEMİ

İsviçrelilere, tüm uluslararası demokrasi çevrelerine Kürt halkıyla dayanışma çağrısı da yapan Jochi Weil, Kürt halkının ulusal birliğinin bir an önce sağlanmasının önemine işaret etti. Çözümün de Kürtlerin birliğinin sağlanmasından geçtiğini kaydeden Weil, şunları ekledi: “Kürt halkı ve bölge halkları tarafından büyük bir lider olarak görülen Abdullah Öcalan özgür kalmalı. Ben de Kürtlerin bir dostu olarak Öcalan’ın özgürlüğünü istiyorum.”