Özdemir: Hamburg’da cihatçılara dair neler biliniyor?

Almanya’nın Hamburg Eyaleti Federal Meclis Üyesi Cansu Özdemir, son dönemlerde yeniden örgütlenmeye başladıkları belirtilen radikal cihatçıları eyalet meclisinin gündemine taşıdı.

Aynı zamanda Hamburg Eyaleti Meclisi Grup Eş Başkanı olan Cansu Özdemir, Hamburg’da yeniden örgütlenme ağı kurdukları tespit edilen “cihadist/ selefaist/ islamist” gruplara ve Furkan Hareketi’nin faaliyetlerine ilişkin iki ayrı soru önergesi hazırladı.

Hamburg Eyaleti hükümetinin yanıtlaması talebiyle eyalet meclisine verilen önergelerde, Özdemir söz konusu gruplara yönelik Alman güvenlik birimlerinin yaklaşımını sordu.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Hamburg Eyaleti’nin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2017 yılı raporda cihadist/ selefaist/ islamist” gruplara değişik yöntemlerle örgütlenmeye başladığı ifade edilmişti. Sol Parti’nin eyalet milletvekillerinden Özdemir ise bu grupların özellikle hangi camilerde örgütlendiğini sordu.

RADİKAL GRUPLAR NASIL ÖRGÜTLENİYOR?

Hamburg senatosunun “cihadist/ selefaist/ islamist” gruplara ilişkin neler bildiğini açıklamasını isteyen Özdemir özetle “Bu gruplar kentin hangi semtlerinde daha çok örgütleniyorlar, hangi etkinlikleri organize ediyorlar?” sorularını yöneltti.

Söz konusu grupların sosyal medya ve internet ortamlarında yürüttükleri propaganda çalışmalarına dikkat çeken Özdemir devamla şu soruya cevap verilmesini istedi: “Sosyal medyada bu grupların örgütlenmesinin önüne geçilmesi için somut olarak bir proje var mıdır?”

Özdemir’in ikinci soru önergesi ise Hamburg’da örgütlenmeye çalışan Furkan Hareketi’ne ilişkindi. Türkiye’de cezaevinde olan hareketin lideri Alparslan Kuytul için Cumartesi günü bir gösteri düzenleyeceğine dikkat çeken Özdemir, Furkan Derneği’ne ilişkin eyalet hükümeti ile güvenlik birimlerinin elinde hangi güncel bilgilerin bulunduğunu sordu.