Özerk Yönetim, İsveçli yetkililerle görüştü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi heyeti ile İsveçli yetkililer bir araya geldi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi heyeti, İsveç’te siyasetçiler ve diplomatlarla teröre karşı mücadele, bölgenin güvenliği ile Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerde işledi suçları tartışmak üzere bir araya geldi.

Özerk Yönetim’in heyetinde, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Özerk Yönetim Avrupa Temsilcisi Ebduselam Mistefa, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) üyesi Elî Rehmûn ve Özerk Yönetim İsveç Temsilcisi Şiyar Elî yer aldı.

Heyet, İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kenneth Forsland, İsveç Sosyalist Partisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Anders Osterby, Stockholm Belediye Başkanı Kader Kosogi, Balmanya Center Müdürü Anna Sodertrum ve İsveç Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Üyesi Thomas Humberberry tarafından karşılandı.

'MÜCADELENİZİ UNUTMAYACAĞIZ'

İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kenneth Forsland toplantıda heyeti selamlayarak şunları kaydetti: “Sizinle kurduğumuz ilişkilerden dolayı minnettarız. Teröre karşı yürüttüğünüz mücadele ve bölgenin güvenliğinin sağlanması için verdiğiniz fedakarlıkları unutmayacağız. Bu savaş için verilen emek paha biçilemez. Sizler büyük sorumluluk aldınız.”
Taraflar Kenneth Forsland’ın konuşmasının ardından, Suriye ve Kuzey ve Doğu Suriye’de son dönemlerde yaşanan gelişmeleri ve özellikle işgalci Türk devletinin işlediği suçlar değerlendirdi. Aynı zamanda bölgenin güvenliğinin sağlanması için ortak çalışmaların yürütülmesi gerektiğinin vurgusu yapıldı.

'TÜRK DEVLETİ İÇ SAVAŞI HEDEFLİYOR'

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, “Herkesi birleştiren temel dava teröre karşı yürütülen savaş ve işgalci Türk devletinin başta Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî olmak üzere bölgede işgal ettiği bölgelerde izlediği politikadır. Türk devleti işgal ettiği bölgelere Türkleştirme ve demografik değişim politikası yürütüyor. Bu bağlamda bölgedeki yerli halkı göçertiyor. Birlikte barışı ve güvenliği sağlamayı umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Türk devletinin Suriye’deki olumsuz rolüne değinen Bedran Çiya Kurd, “Türk devleti bölgede yürüttüğü siyasetle Osmanlı'yı yeniden canlandırmak istiyor. Aynı zamanda bölgede fitne çıkararak bölgenin güvenliğini yok etmek ve iç savaş çıkarmak istiyor. Temel amacı ise Suriye krizinin çözümü önünde engeller çıkarmak” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi heyetinin, birçok Avrupa ülkesini ziyaret etmesi ve Avrupa’daki Rojavalılarla toplantılar yapması bekleniyor.