Üç fidan Atina ve Osnabrück’te anıldı

Kadın hareketinin önderi Sakine Cansız’ın mücadeleciliğinin anlatıldığı anmalarda, “Anısına bağlılığının gereği olarak mücadeleden geri durmayacağız ve bu katliamların hesabını soracağız” vurgusu yapıldı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrion Kürdistan Kampı ile Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Osnabrück kentinde Paris'te katledilen üç devrimci Kürt kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için anma etkinliği  düzenlendi.

ATİNA

Yunanistan'ın Lavrion kampında onlarca Kürdistanlı, Türk devleti tarafından Paris'te katledilen PKK'nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Şehit Halil Uysal sinema salonunda anıldı. Botan'da özyönetim direnişleri sırasında şehit düşen Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Sêvê Demir de Ocak ayı şehitleri dolayısıyla anıldı.

Sinema salonuna PKK, KCK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri yanında şehit düşen kadın devrimcilerin de posterleri asıldı.

Anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra söz alan Xecê Kalkan, Saraların sömürgeciliğe boyun eğmediğini ve yaşamlarının hep mücadele ile geçtiğini belirterek; "Paris katliamı, Önderliğimizin Ortadoğu'da yaratmaya çalıştığı barış projesine yapılan müdahaledir. Önderliğimiz, bu katliam için ikinci Dersim katliamı dedi. Heval Sara, Dersim direnişinin sesi ve sembolüdür. Sömürgeciler karşısında eşsiz bir mücadele verdi. Sömürgecilerin kalbine büyük bir korku saldı ve onların çirkin yüzünü teşhir etti. O yüzden heval Saralara öfke duydular. Sara, Leyla ve Fidan mücadeleleriyle bize örnek oldu. Türk devleti bu katliamın içindedir. Katliam hala aydınlatılmış değil. Bugün bile bu katliam ve komplo, çeşitli saldırılar ve zulümlerle devam ediyor. Biz mücadeleden geri durmayacağız ve bu katliamların hesabını soracağız" dedi.

Konuşmanın ardından anma, şiir ve müzik dinletisi ile devam etti. 

Daha sonra Paris'te katledilen üç kadın devrimci ve öz yönetim süreçlerinde şehit düşen Pakize, Sêvê ve Fatmaların mücadele yaşamlarını anlatan bir sinevizyon gösterildi.

Anmanın sonunda kitle “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Şehîd namirin” sloganları attı.

OSNABRÜCK

Anma etkinliklerinin diğer bir adresi ise Almanya’nın Osnabrück kentiydi.

Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Binevş Amed, “Sara arkadaş şahsında tüm direniş şehitlerini anıyoruz. Faşist Türk devleti, üç kadın arkadaş şahsında aslında kadın özgürlük mücadelesini hedeflemiştir. Sara arkadaşın açığa çıkardığı mücadele, erkek devlet aklına büyük darbe olmuştur. Biz Kürt kadınları bu üç arkadaşın miraslarına sahip çıkacağız ve mücadeleyi yükselterek düşmana büyük cevap vereceğiz” diye konuştu.