Açlık grevcilerinden AP’de yoğun diplomasi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı Strasbourg’da başlatılan açlık grevi eyleminin 30’uncu gününde, eylemciler birçok AP parlamenteriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Açlık grevi eylemcileri Pazartesi ve Salı günleri çok sayıda AP üyesi parlamenterle bir araya gelerek, destek çağrısında bulundular.

17 Aralık’ta 14 kişinin ‘tecridi kırma, Önderliği özgürleştirme’ şiarıyla başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde yer alan eski HDP Milletvekili Dilek Öcalan ile KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Pazartesi günü ilk olarak Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Alman Yeşiller Partisi’nden Rebecca Harms ile bir araya geldiler. Görüşmeye HDP Avrupa temsilcilerinden Eyüp Doru da katıldı.

TECRİDE KARŞI SORUMLULUKLAR HATIRLATILDI

Tecride karşı Leyla Güven’in 69’uncu gününe giren ve kendilerinin 30’uncu gününde olan eylemleri hakkında bilgilendirme yapan Öcalan ve Koç, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridin uluslararası insani hukuk kurallarının açıkça çiğnenmesi anlamına geldiğini vurguladılar.

Öcalan’a yönelik tecride karşı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin görevini yerine getirmediğini dile getiren eylemciler, buna karşı Avrupa ülkeleri ve kurumları nezdinde girişimlerin yapılmasının önemine dikkat çektiler.

Öcalan ve Koç, açlık grevindeki Leyla Güven’in sağlık durumunun oldukça kritik bir aşamada olduğunu söylerken, tecrit tümüyle ortadan kaldırılana kadar eylemde olacaklarının altını çizdiler.

HARMS: AÇLIK GREVLERİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNACAĞIM

Kürtlerin tecrit karşıtı açlık grevlerini anladığını söyleyen AP Yeşiller Grubu eski başkanı Rebecca Harms ise, Öcalan’a yönelik tecridin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Öcalan’ın geçmiş yıllarda Türk devletiyle başlatılan barış sürecindeki rolünün önemine değinen Harms, barış sürecinin de Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) müzakereleri için ciddi önemde olduğunu hatırlattı.

Ancak tüm baskılarına rağmen Erdoğan’ın tutum değiştirmediğine dikkat çeken Harms, anti demokratik tüm uygulamalara ek olarak Türkiye’nin halen AB ile müzakerelerin sürdürülmesini istediğini söyledi. Harms, ancak bunun böyle devam edemeyeceğini dile getirdi.

Rebecca Harms, açlık grevi ile ilgili AP ve Türk elçiliği ile Türkiye’nin AP temsilcilikleri nezdinde girişimde bulunacağını da sözlerine ekledi.

BİRÇOK PARLAMENTERLE GÖRÜŞME

Grevciler, Rebecca Harms’ın yanı sıra Katalan parlamenterler Josep Maria Terricabras ve Jordi Sole, Alman Hans-Olaf Henkel, Fransız Yeşiller ve Avrupa Ekoloji Partisi (EELV) üyesi Pascal Durand ve Kıbrıslı parlamenter Takis Hadjigeorgiou ile de bir araya geldiler.

Görüşmelerde bulunulan tüm parlamenterler, Öcalan’ın barış için çabalarına dikkat çekerken, tecridin uluslararası hiçbir hukuk kuralına sığdırılamayacağı gerçeğine işaret ettiler.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Öte yandan HDP’nin Avrupa kurumları nezdindeki temsilcilerinden Fayik Yağızay, AP üyesi farklı gruplardan parlamenterlerle ziyaretlerin yoğun olarak devam edeceği bilgisini verdi.