AKYBYK Başkanı HDP heyeti ile görüştü

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (AKYBYK) yeni başkanı Andreas Knape, HDP’den belediyeleri temsilen bir heyeti kabul etti. Görüşmede yerel yönetimler ele alındı.

Andreas Knape, Salı günü Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nin başına seçildi. Knape, ilk görüşmelerinden birini HDP’li bir heyetle yaptı. Hristiyan demokrat grup üyesi olan İsveçli Anreas Knape, 2007’den beri Kongrenin Türkiye raportörlüğünü yapıyordu.

Anreas Knape , AKYBYK’nin uzun dönem Türkiye’de ve pek çok ülkede raportörlük yapmış olmasından dolayı Türkiye ve Kürdistan’daki belediyelerin durumunu en iyi bilen uzmanlar arasında yer alıyor.

Belediyeleri temsil eden heyette, Ayşe Serra Buçak ve HDP Avrupa konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay yer aldı. Kongre’nin Genel Direktörü ve İcra Sekreteri de görüşmede hazır bulundu.

Görüşmede özellikle Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki yerel yönetimler, tutuklanan ve yerlerine kayyum atana belediye eş başkanlarının durumu ve 31 Mart 2019’daki yerel seçimlere hangi koşullarda gidildiği konuları ele alındı.

Heyet ayrıca, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesi HDP ve DBP’ye yönelik tehditleri ile yerel yönetimler konusunda AKYBYK başta olmak üzere uluslararası kurumların görev sorumluluklarını hatırlattı.

Kongre’nin, Nurhayat Altun’un Dersism Belediyesi eş başkanlığından alınarak tutuklanması karşısında tepkili olduğu öğrenildi. Altun, tutuklanmadan önce Kongre’ye gönderilen Türkiye delegasyonu içerisinde DBP’li üye olarak yer alıyordu.

Sosyalist grup üyesi Ayşe Serra Buçak da mevcut durumda Amed-Bağlar belediyesi meclis üyesi olarak Türkiye resmi heyetinde bulunuyor.